2024. június 14., 16:22

Június 22-én, szombaton este ismét számtalan mécses világítja meg Szentendre óvárosának utcáit, hogy „Az ezernyi apró fény sokasága az egymásért érzett jót erősítse bennünk!” – ahogy a város dalmát közösségének felhívásában áll. Szeretettel várnak mindenkit Keresztelő Szent János ünnepére, Szentendre búcsújába, ahol a már jól ismert fantasztikus hangulat várja a szentendreieket és a városba látogatókat.

Az Ivan dan háromszáz éve Szentendre búcsúja is, amelyet a szentendrei dalmát közösség őrzött meg. Ezt ismerte el Szentendre városa azzal, hogy statútumában, 8/2011. (II.17.) sz. önkormányzati rendeletében visszaemelte a városi ünnepek közé. A Mediterráneumból hozott hagyományt újjáélesztve öt éve luminara ünnepként sok ezer mécses fényével ünnepeljük Szentendrén.

A gyertya, mécses fontos kelléke és jelképe volt a középkori városok életének. Szimbolikus jelentősége, hogy a világító gyertyák és mécsesek a megváltó, a világ fényét jelképezik, amely megvilágosodást és reményt hoz. Olyan ünnep, amelyben gyertyák vagy mécsesek világítják meg az épületeket, utcákat, tereket, hogy ezek fényével méltó és lenyűgöző légkört teremtsenek. Régen Ivan dan éjjelén e városban is sokfelé világítottak Szent Iván fényei, hiszen „János küldetése is arról szól, hogy tanúskodjon a világosságról.”

Új elemként a Fő téren este nyolctól a résztvevők együtt olajágakat raknak ki mécsesekből, így köszöntik Szentendre búcsúját. Önkéntes segítőik ebben az évben is a Templomdombon Keresztelő Szent János tizennyolc méteres jelképét rajzolják ki mécsesekkel, és a Templomdombról a Duna-parti Kucsera-keresztig ismét kis fénypatak csörgedezik majd.

Az ünnep délután öt órakor dalmát misével veszi kezdetét. A Duna korzón kóstolót kínálnak szentendrei dalmát ételekből és az este beálltával 21 órától a Riverside pontonon a Vigad, a Fő téren az Igraj Kóló szórakoztatja majd az ünneplőket. Idén ünnepli  a szentendrei dalmát közösség Stéger Ferenc, horvát nevén Franjo Stazic Európa-hírű operaénekes születésnek 200. évfordulóját. Rá emlékezve 21:30-tól operaestet rendeznek a főtéri városi vendégház udvarán a Vujicsics Tihamér Zeneiskola művészhallgatóinak közreműködésével és horvátországi fellépőkkel.

Felhívásában a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat minden érdeklődőtől azt kéri: Gyújtson mécsest, hozzon lámpást is, hogy így tegyük még varázslatosabbá Szentendre óvárosát! A kis lángok fényével illanjon el a belőlünk a kampányban felhalmozott feszültség, sértés és fájdalom, amelyet egymásnak akarva vagy vétlenül okoztunk. Az ezernyi apró fény sokasága az egymásért érzett jót erősítse bennünk!

Összefoglaló kisfilm a tavalyi Ivan dan ünnepről: