2012. április 4., 06:40
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Építőipari Tudásközpont alapkövét rakták le kedden Szentendrén. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. beruházásának összköltsége 1, 7 milliárd forint, melyből a hazai és az uniós támogatás 800 millió forint tesz ki. A központot a szentendrei ipari park területén alakítják ki.

Az Új Széchenyi Terv, az Európai Unió PIME’S projektje és az ÉMI saját tőkéjéből finanszírozott beruházás összköltsége 1,7 milliárd forint, melyhez az ügynökség 475 millió forintos támogatással járult hozzá – mondta Kaiser Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget elnöki kabinetjének tanácsadója az ünnepélyes alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón.

Egy 5600 négyzetméteres, többfunkciós innovációs és vállalkozási tudásközpontot építenek, rekonstruálják az ipari park teljes út- és közműhálózatát, emellett informatikai, oktatási, rendezvényszervezési és irodai eszközöket vásárolnak.

Dietz Ferenc polgármester (Fidesz) elmondta, hogy a város hosszú távú stratégiáját tartalmazó Dumtsa-tervben jelentős szerepet kapott a zöldkoncepció, valamint a vállalkozási park, és az ÉMI-projekt ezeket tartalmazza.

Az alapkő ünnepélyes elhelyezésekor Matolcsy Károly, az ÉMI tudományos igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudásközpont mintaépületként is szolgál. Az uniós CONCERTO program részét képező PIMES projekt az új tudást, valamint az energiabarát épületek körének bővítését segíti elő Európában.

Az irodáknak, étteremnek, előadóteremnek és tolmácsfülkékkel ellátott konferenciateremnek helyet adó kétszintes épületben energiatakarékos szerkezeti és gépészeti rendszereket alkalmaznak, és eddig ki nem használt, helyben található megújuló energiaforrásokra építenek majd.

Matolcsy Károly a példák között sorolta az ipari park szomszédságában lévő szennyvíztisztító telep kínálta lehetőségeket a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést illetően. A tudományos igazgató kitért arra is, hogy a rendelkezésre álló 7,8 hektáron további, mintegy húszezer négyzetméter beépítésre nyílik lehetőség, mely keretében a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával közös projektként egyetemi campussal bővülne az innovációs park.

Az építkezést várhatóan 2013 márciusának végén fejezik be, ezután az új épületbe és a meglévő csarnokokba költözne ki az ÉMI is – mondta Vida Attila, az ÉMI vezérigazgatója.

Forrás: MTI