2013. április 16., 13:34
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Április 3-án nyílt meg Jávor Piroska festőművész kiállítása a Városháza Polgármesteri Galériáján, melyet rendhagyó módon maga a művésznő nyitott meg.
Köszöntőjében dr. Dietz Ferenc polgármester gratulált Jávor Piroskának az igazán értékes, s szívet melengető tárlathoz, és elmondta, hogy külön öröm számára, hogy egymást követően két, Szentendre művészetében meghatározó női festő kiállítását tekinthető meg, hiszen a hölgyek alkotásai igazi csemegének számítanak. Hozzátette, hogy ez a kiállítás egyfajta beharangozója a MűvészetMalomba megálmodott és a jövő évben megvalósuló szentendrei női festők kiállításának.
A tárlat egy filozófiai utazás, amely a lét, a lélek kettőssége, az ember és az otthon helye Európában, a zene és a természet inspiráló hatásának a végtelenségét tárja elénk – zárta köszöntőjét dr. Dietz Ferenc.
A kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási idejében.

Jávor Piroska festő, zománcművész 1969-ben végzett a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Mestere Szentiványi Lajos mellett Barcsay Jenő volt. Jávor Piroska grafikával, táblakép-festészettel és zománcégetéssel is foglalkozik. Témái tárgyak, házak, viseletek, tárgyi részletek, tájelemek. Számos csoportos kiállításon szerepelt a Magyar Nemzeti Galériában, Szentendrén, Németországban és Franciaországban. Az 1969-ben megrendezett Ferencvárosi Pincetárlat volt első önálló bemutatkozása. Ezután egymást követték egyéni kiállításai a Magyar Nemzeti Galériában, Pécsett, Szentendrén, Keszthelyen, Veszprémben, Miskolcon, Egerben, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Dachauban, Amszterdamban, Stuttgartban. 2011-ben férjével, Asszonyi Tamás szobrászművésszel közös tárlata volt a Skanzen Galériájában.