2015. szeptember 16., 14:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre város önkormányzatának döntése értelmében 2015. október 1-jétől a helyi közösségi buszközlekedést a helyközi közösségi közlekedés hálózatába integrálják, a buszközlekedés üzemeltetését továbbra is változatlanul a Volánbusz Zrt. végzi. Az átalakítás az utasok túlnyomó többsége számára a feltételek javulását jelenti, hiszen például aki eddig helyi és helyközi bérletet is vett, annak elég lesz egy helyközi bérlet, illetve az új tarifa is több ponton kedvezőbb, ezenfelül jobb közlekedésszervezési lehetőséget teremt és az önkormányzatnak is némi költségcsökkenést eredményez.

 

A változással a Volánbusz Zrt. járatain megszűnik a helyi díjszabás. A továbbiakban az utasok – változatlan menetrenddel – a helyközi díjszabás szerint közlekedhetnek, vagy ha úgy döntenek, akkor az újonnan bevezetett Szentendre Közlekedési Kártyát vehetik igénybe, mellyel kedvező feltételek mellett utazhatnak Szentendrén belül.

A helyi buszközlekedés helyközi közlekedésbe integrálásának terveiről a város többször egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Volánbusz Zrt. képviselőivel. A változtatásokkal mindhárom fél egyetértett, tekintettel Budapest közelségére, az ott kínálkozó széles munka-, tanulási és szórakozási lehetőségekre, arra, hogy a városban jelentkező utazási igények többsége a fővárosba irányul, valamint, hogy a szentendrei helyi személyszállítást az utasok jellemzően a helyközi ellátási lánc részeként veszik igénybe.

Az egyeztető tárgyalások eredményeként új integrált konstrukciót dolgoztak ki. Az eddigi helyi járatokon is a sok szempontból kedvezőbb helyközi tarifa kerül bevezetésre, valamint új elemként a Szentendre Közlekedési Kártya. A bérletvásárlási szokások várhatóan annak függvényében változnak, hogy ki, hogyan tudja igénybe venni a kedvezményeket. (Pl. a helyközi bérlet árának 85%-át a munkáltató megtéríti, a diákoknak 90%-os kedvezményt biztosít a jogszabály stb.)

A kártya révén biztosított lesz az eddig alkalmazott helyi tarifának megfelelő áron a szolgáltatás elérése a település lakosai számára az alábbi utazási igazolványokkal:

  • havi érvényességű Szentendre Közlekedési Kártya tanulók részére,
  • havi érvényességű Szentendre Közlekedési Kártya nyugdíjasok részére,
  • havi érvényességű teljes árú Szentendre Közlekedési Kártya

A Szentendre Közlekedési Kártya, mely a település közigazgatási határán belül jogosít utazásra, megvásárolható Szentendre, Budapest, Árpád híd és Újpest–Városkapu autóbusz-állomások pénztáraiban 4800 Ft-ért. A kártyát a diákok, valamint a nyugdíjasok kedvezményesen, 2700 Ft-ért válthatják meg, felnőttek lakcímkártyájuk, diákok diákigazolványuk bemutatásával.

A kártya adott hónap 1. napjától (00.00-tól) következő hónap 5. napjáig (24:00-ig) érvényes.

A korábban megvásárolt bérletek érvényességi idejük végéig felhasználhatóak. A korábbi menetjegyek október 1-jétől nem jogosítanak utazásra, azokat 2015. november 30-áig visszaválthatják a szentendrei autóbusz-állomás pénztárában.