2015. szeptember 16., 15:47

Temesvári művészek csoportos kiállítása nyílik Jelenlét címmel 2015. szeptember 23-án, 18 órakor a Bogdányi utcai MANK Galériában. A kiállítás koordinátorát, Szász Enikő színművészt, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház korábbi igazgatóját, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnökét kérdeztük a részletekről.

 

• A színművészet mellett miért vonzza a képzőművészet?

Képzőművészet iránti érdeklődésem kisgyerekkoromból ered: Édesapám, aki Székelyudvarhelyen unitárius lelkész-esperes volt, lelkes amatőrként szobrászkodott, sokszor ültem mellette képzőművészeti kiadványokat lapozgatva. Aztán színművészként óhatatlanul kapcsolatba kerültem ezzel a társművészettel, hiszen már maga a díszlet is, amelyben játszunk, egy képzőművészeti alkotás. De nemcsak a képzőművészet vonz, hanem az irodalom, a zene és az építőművészet is, sokszor szervezek könyvbemutatókat, koncerteket, építészettel kapcsolatos programokat. Ezek megvalósításához ideális keretet nyújt a kezdeményezésemre 20 évvel ezelőtt megalakult Temesvári Magyar Nőszövetség nevű, közművelődési feladatokat ellátó civil szervezet. A szentendrei kiállítást is ennek égisze alatt szervezzük.

• Miért választotta Szentendrét, hogy bemutassa városa magyar művészeit?

Köztudomásúlag Szentendre a magyarországi képzőművészet fellegvára, itt megjelenni igen nagy megtiszteltetés, s a MANK Galéria vezetősége megkeresésünkre nagyon pozitívan reagált, a megmutatkozási és a befogadói szándék jelen esetben ideálisan összecsengett. Szeretnénk, ha a szentendrei képzőművészek, az érdeklődők értesülnének róla, hogy a Bánság „fővárosának” tekintett Temesváron, mely a romániai modern képzőművészet egyik központja, a vizuális művészetekben dolgozók összlétszámához képest nagyszámú magyar, vagy önmagát magyar származásúnak/kötődésűnek valló képzőművész él és alkot. Bizonyítani szeretnénk, hogy a magyar közvélemény által kevéssé ismert bánsági szórványlétben is születnek értékes magyar művek, s művészeink nemcsak a kortárs romániai képzőművészet élvonalához tartoznak, hanem összmagyar vonatkozásban is számottevő értéket képviselnek.

• A MANK Galéria idei tematikájában Lengyelország után most a romániai Bánságban élő alkotók munkáival ismerkedhetünk meg. Kik a meghívott művészek és miért adták a Jelenlét címet a tárlatnak?

A Temesvári Magyar Nőszövetség évenként megszervezi a temesvári magyar képzőművészek közös kiállítását a szintén évenként, májusban zajló Bánsági Magyar Napok keretében. Ezeken a kiállításokon rendszerint 25-30 képzőművész vesz részt. Az esemény méltán hívja fel magára a többségi közvélemény figyelmét, hiszen a tárlatok létrejöttének közös nevezője nem egy esztétikai ízlésazonosságon alapuló művészi megmutatkozás, hanem kizárólag a nemzetiségi/etnikai hovatartozás (ami egy nem anyanyelv-alapú kifejezésforma esetén elég meghökkentő). Így a kiállításban résztvevők több nemzedéket, mindenféle műfajt és művészi credo-t képviselnek: van közöttük a temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karán frissen végzett, szárnypróbálgató fiatal és ugyanannak az intézménynek több neves tanára, köztiszteletnek és elismertségnek örvendő mesterek, köztéri szobrokat is állító „öreg” művészek. (Például Szakáts Béla szobrászművész, aki több temesvári köztéri szobor alkotója, s aki évekig az egyetem tanszékvezetője is volt, vagy a nemzetközi elismeréseket is magáénak tudó Jakabházi Sándor grafikus, Kiss Hédi textilművész, Kocsis Rudolf szobrászművész, Szücs Enikő digitális művész, Varga Luigi István szobrászművész, aki szintén több köztéri alkotással dicsekedhet szerte a megyében.)

Ezeknek a közös kiállításoknak az anyagát az utóbbi években már több alkalommal bemutattuk magyarországi helyszíneken: 2011 novemberében Budapesten, az Európai Utas Alapítvány székhelyén, 2013 októberében Szegeden, a Juhász Gyula Tudományegyetem Képzőművészeti Karán, majd 2014 januárjában ismét Budapesten, a IX. kerületben található Art IX-XI Galériában. A tárlatok mindannyiszor JELENLÉT cím alatt futottak, ezzel is hangsúlyozni kívánjuk, hogy „jelen vagyunk” nemcsak a bánsági térségben, mint etnikum, hanem az összmagyar kultúrában, képzőművészetben is, mint annak szerves része.

Szentendrei „jelenlétünket” mintegy 20 képzőművész különböző műfajokban megformált alkotásai jelenítik meg, a tárlaton szereplő műveket az utóbbi 3 év közös kiállításainak anyagából válogattunk.

Tervezik-e, hogy viszonzásképpen a szentendrei művészek alkotásait ismertetik meg Temesváron?

Természetesen, hiszen már készítjük a jövő májusi XXI. Bánsági Magyar Napok programját, és ez megfelelő alkalom lehet a szentendrei művészek temesvári bemutatkozására. A Helios Galéria, a Romániai Képzőművészeti Szövetség Temes Megyei Fiókjának kiállítóterme méltó helyszínül szolgál ennek megszervezéséhez. A Szövetség elnöke, Szekernyés János műkritikus, művészeti író is jelen lesz Szentendrén, ő nyitja meg a kiállítást, tehát minden feltétel adott a kapcsolatfelvételre, az együttműködés előkészítésére.

PLAKAT

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
vas 07

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 07

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 07

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 07
vas 07

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
vas 07
vas 07
vas 07
vas 07

GyerekTeátrum 2022 – Mutasd magad!

augusztus 7.. 10:00 - 11:30
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26