2016. július 16., 11:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csütörtökön nyílt meg Jávor Piroska festőművész kiállítása a SZEI Rendelőintézet Galériájában. Köszöntőt mondott dr. Pázmány Annamária, a SZEI igazgatója, a tárlatot Musza Györgyi, a Szentendrei Lakástárlat elnöke nyitotta meg.

Jávor Piroska festőművész 2016. július 14-én nyílt tárlata a legújabb a SZEI kiállításainak sorában. Tavalyi kezdeményezés, hogy a rendelőintézet üres falait kiállítófelületként hasznosítsák. A szokatlan színhelyű tárlatok célja, hogy a kezelésre váró betegek figyelmét eltereljék a fájdalmakról, félelmekről, és művészi élménnyel gazdagítsák őket a várakozás idején.

A megnyitóra érkezőket dr. Pázmány Annamária, a SZEI igazgatója köszöntötte, aki arról beszélt, hogy a gyógyító munka sokkal hatékonyabb és eredményesebb, ha a beteg a körülményekhez képest jól érzi magát, pozitív élményei, gondolatai vannak, ezért a rendelőintézet évek óta számos intézkedéssel támogatja az ide látogatók komfortérzetét. Ilyen a várókban hallható kellemes zene, a rendelőben létesített könyvmegálló, és ezt a célt szolgálják az emeleti folyosókon látható kiállítások is.

A kiállítást Musza Györgyi, a Szentendrei Lakástárlat elnöke Goethét idézve nyitotta meg: „Keresd, művész, a magányt, hogy művet foganj és befejezz, de hogy élvezd alkotásod, ahhoz társakat keress!”. A festőművészt méltatva elmondta: Jávor Piroska önmagának szabott szigorú keretek között végzi munkáját, és az alkotás folyamata számára mindig az egyedülléthez kötött, ám elkészült munkáit szívesen mutatja meg közönségének. Képein ezúttal is megtalálhatók állandó motívumai, a számok, és munkái mindig reflektálnak életére, családja, környezete mindennapjaira. Jól mutatja mindezt az Egészségetekre! című, 1999 szilveszterén készült mű története is, mely az ünneplő társaságtól elvonulva készült, de motívumai az alkotó és családja meghatározó éveire és az alkotás idejére utalnak.

A kiállítást cím nélkül hirdették meg, de az Egészségetekre című képről a jelenlévők ezt választották a tárlat címéül is. A kiállítás másik különleges darabja a Rejtvény című kép, mely valóban rejtvény, és – mint elhangzott – megfejtője jutalmat kap a művésztől.

Jávor Piroska kiállítása megtekinthető a rendelőintézet nyitvatartási idejében.