2022. december 15., 10:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Befejeződött Izbégen a Vasvári–Forgách–Szentlászlói út, valamint a Kút és a Líra utcák csapadékvíz-elvezető rendszerének régóta várt kiépítése, illetve felújítása. A beruházással Izbég jelentős részén nagymértékben csökkennek a vízkárok okozta problémák, a lezúduló csapadék miatt az úthálózat burkolatának gyakori meghibásodása, a kertekbe betörő vagy a kerteken átfolyó víz. December 14-én a kivitelezők – a STRABAG Általános Építő Kft. részéről Vörös Gábor, a Deponator Magas- és Mélyépítő Szolgáltató Kft. képviseletében Schurina Tamás – és Pilis Dániel alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselőjének, valamint Hámornyikné Csemeczki Zita, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda vezetőjének részvételével átadták a beruházást.

Mintegy öt hónap alatt a kivitelezők – a STRABAG Általános Építő Kft. és a Deponátor Magas- és Mélyépítő Szolgáltató Kft. – befejezték a munkát. Több mint 600 méter hosszan épült ki a csapadékvíz-elvezető rendszer a Vasvári és Forgách utcákban, a Szentlászlói úton, valamint a Líra és Kút utcák teljes hosszában.

A projekt fontos célja volt, hogy komplex módon kezelje a lakossági ingatlanok, az úthálózat vízkároktól való megvédését és a klímaváltozás kihívásainak megfelelően gazdálkodjon a városrész vízkészleteivel, ezért a kivitelezést megelőzően nem csak geodéziai felmérés, hanem talajvizsgálati jelentés és geotechnikai terv is készült. A vizsgálatok sajnos azonban azt igazolták, hogy Izbég talajadottságai alkalmatlanok az esővíz megtartására, szikkasztására, ezért vált indokolttá a csapadékvíz elvezetése.

A területen 465,4 méter újonnan megépített csapadékvíz-elvezető létesült, 137 méter hosszan pedig felújították, újraépítették a korábbi hálózatot. Egyes szakaszon zárt rendszert, máshol nyílt, burkolattal ellátott vagy földmedrű árkokat alakítottak ki. A beruházással a Vasvári utca több mint 13 hektáros vízgyűjtő területének csapadékvíz-elvezetése oldódott meg azzal, hogy a Forgách utcán kiépített elvezető a Szentlászlói úti hálózatba csatlakozva juttatja el a felszíni vizeket. A Szentlászlói úton a Forgách utcától a Mária utcáig átépítették és felújították az elvezető árkot. A Líra és a Kút utcákban mintegy 430 méter hosszan újraépítették a hálózatot csatlakoztatva a Szentlászlói úti rendszerhez, ezzel mentesítve lett a Zilah utca a lezúduló esővíztől. A kivitelezés során sérült útburkolatot, a járdát, kapubejárókat helyreállították.

A beruházásra Pest megye Területfejlesztési koncepció (2014-2030), illetve program (2014-2020) keretében a Pénzügyminisztérium mint támogató 2018-ban 99,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg, melyet a támogatói szerződés értelmében 2023. január 15-ig fel kellett használni. A kivitelezés teljes költség az önkormányzati önrésszel együtt 120 millió forint volt.

Fotó: Szentendre.hu / Bellai László