2017. augusztus 3., 17:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Magyarország szűrőkamionja az Egészséges Városért Közalapítvány szervezésében immár negyedik alkalommal állomásozott Szentendrén, „szinte” állandó helyén, a Lázár cár térnél. Az Ister napokhoz kétnapos programmal kapcsolódtunk.

Szombaton a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai tartottak Police Café-sarkot szülőknek, gyerekeknek, drogtáska drogprevenció, ifjúságvédelem, internetveszély-tanácsadás, nyári veszélyek a stranbulikon, Illetve Aladics tanár úr gyermekrajzai (ötletek az egészségmegőrzésről), Miháldy Kinga dietetikai tanácsadása (mit együnk és igyunk a kánikulában) színesítették a napot.

A vasárnap délutáni nagy melegben a Szentendrei Szerb Kulturális Egyesület jóvoltából fergeteges szerb táncokat láthattunk, sőt turistacsoport is bekapcsolódott a kolóba. A Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar felvonulása igazi karneváli hangulatot varázsolt a korzóra és a kamion köré.

A szűrésen két nap alatt mintegy 210-en vettek részt, megközelítőleg egyenlő arányban férfiak és nők, negyedük a városba érkezett turista volt. Az évek óta tartó felvilágosító- és prevenciós tevékenység eredményeként a jelentkezők átlagéletkora csökken, 43-44 év volt mindkét nemnél, ami az egészségtudatos magatartás erősödését jelzi. Most is legalább 250-en vettek részt életmód tanácsadáson.

A nagy kánikulai melegben biztosítottunk ásványvíz-automatát, a sátrakban ventilláció volt, a kamion pedig klimatizált vizsgálóhely, ennek ellenére kiugróan sok magas vérnyomást mértek. Betudható a kitűnő fesztiváli vendéglátásnak, hogy a táplálkozás tükreként a húgysavértékek és a koleszterinszint magasak voltak.

Köszönettel tartozunk Dankovics Gergely programigazgatónak, aki személyes elkötelezettségének tekinti szülővárosa számára a több milliós költséget jelentő program ingyenes biztosítását, a Szűrőkamion éves jelenlétét Szentendrén.

Jövőre Veletek, ugyanitt!

 

Gerőcs Katalin
Egészséges Városért Közalapítvány