2021. március 31., 10:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2021. március 31-én reggel a VSZ NZrt. munkatársai visszahelyezték a Fő téren található kút edényét, amely még 2020. októberében sérült meg egy szerencsétlen tolatás következtében. A helyreállítás költsége bruttó 1 930 400 Ft, amelyet a károkozó fizet, a biztosítóján keresztül. A kőtálat ismét Pap Lajos kőszobrász készítette. 

A A kút története egészen 1794-ig nyúlik vissza, ugyanis már akkor mindenki számon tartotta a városban. 1956-ban  még biztosan használta a Fő téri könyvesbolt személyzete, aztán eltűnt. Áldozata volt a politikai rendszernek,  ugyanis többször került a raktár mélyére,  és több balesetnek is. 2013-ban Pap Lajos kőfaragó álmodta újra, és  ajándékozta a városnak a spanyol homokkőből készült kutat.
2019 őszén, egy sofőr nem szándékosan nekihajtott, minek következtében összetört a kút. Akkor Pap Lajos, újabb nagylelkű adományként, pro bono újította fel.
Ám egy évvel később, 2020. októberének végén, ismét feldöntötte egy kisteherautó egy újabb szerencsétlen tolatás következtében a kőtálát.
A kőtál ekkor már javíthatatlanul megrongálódott, ezért újat kellett gyártatni, amelyet – a beszerzési eljárást követően – ismét Pap Lajos kőszobrász készített el. Az új kőtál a korábbival megegyező méretben és formában készült el, az egykori kút anyagához legközelebbi kőanyagból.

Mivel a szentendrei főtér örökségvédelem alatt áll, a kút körbekerítésére padokkal vagy oszlopokkal a városkép megőrzése miatt sajnos nem lehetséges – nyilatkozták a szakemberek.
Az önkormányzat éppen ezért mindenkit arra kér, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen azon a területen, hogy a kút minél hosszabb ideig sérülések nélkül üzemelhessen, mindannyiunk örömére.