2016. október 11., 12:15

2016 szeptemberétől a SZEI-ben dietetikai tanácsadás indult preventív (megelőzési) és terápiás célból, heti 30 órában, gyermekek és felnőttek részére egyaránt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott új szolgáltatás bevezetését a kapacitásbővítés tette lehetővé. Táplálkozási tanácsadás nem minden rendelőben elérhető a lakosok számára, ha van is, akkor sem OEP finanszírozással és ilyen magas óraszámban, mint itt Szentendrén, ezért is érdemes igénybe venni.
De valójában kiknek is szól, kik is vehetnék igénybe ezt a nagyon fontos táplálkozási tanácsadást? Ha egy szóval kellene válaszolni, akkor a válasz: mindenkinek. Aki panaszmentes, nincs semmilyen betegségre utaló tünete, annak azért fontos a helyes táplálkozás ismerete, hogy minél tovább megőrizze az egészségét. Egy sportolónak például azért, hogy a sport intenzitásától függően segítsen a dietetikus a helyes tápanyagok minőségi és mennyiségi útvesztőiben eligazodni a minél magasabb teljesítmény elérése érdekében. Aki pedig valamilyen oknál fogva megbetegedett, vagy sok rizikófaktorral rendelkezik (pl. elhízott, magas vérnyomása van, emelkedett a koleszterinszintje és/vagy a vércukra) és a gyógyszeres kezelés mellett diétáznia kell, a táplálkozás kulcsfontosságú.
A médiában igen nehéz eligazodni, nagyon sok a tévhit, sokszor még szakembereknek is igen nehéz feladat, hogy hiteles forrásból származzon az információ. Ezért fontos, hogyha táplálkozással kapcsolatos kérdésünk van, szakemberhez, dietetikushoz forduljunk.

Ki a dietetikus?

A dietetikus olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező táplálkozási szakember, aki a táplálkozástudomány ismereteit a legszéleskörűbben alkalmazza a prevenció (táplálko­-zással összefüggő betegségek megelőzése), és a gyógyítás (különböző betegségek diétája), valamint az egészséges étkezési szokások kialakítása és különböző táplálkozási irányzatok megítélése (pl. reformtáplálkozás) terén.
Ez a diploma hazánkban elismerten a legmagasabb fokú képzettséget és kompetenciát
jelenti a táplálkozástudomány különböző (táplálkozási prevenció, klinikai dietetika, élelmezés menedzselése) területein.

Mivel foglalkozik a dietetikus?

Tápláltsági állapotot mér fel és elemez az étkezési szokásokra vonatkozó kérdésekkel, valamint különböző mérésekkel (pl. testsúly, testmagasság, testzsírmérés, derék-
körfogat-mérés), elemzi az egyén tápláltsági állapotát, és javaslatokat tesz a szükséges változtatásokra.

Táplálkozási tervet készít
a személyi edzőhöz hasonlóan, aki személyes edzéstervet állít össze kliensének, az egyén tápláltsági állapotát, tápanyagszükségleteit, valamint egészségi állapotát is figyelembe véve készít táplálkozási tervet fogyáshoz, hízáshoz, alakváltozáshoz, betegségből való felépüléshez, és nyomon követi annak eredményeit.

Étrendi naplót elemez
melynek elemzésével tud rávilágítani az olyan diétahibákra, amely miatt pl. nem sikeres a fogyókúra, vagy nem szűnnek az étkezéssel összefüggő panaszok.

Táplálkozási tanácsot ad
egészséges egyéneknek, akik változtatni szeretnének életmódjukon, étrendjükön; kismamáknak, akik a várandósság alatt és a gyermek megszületése után is szeretnének egészségesen táplálkozni; sportolóknak, akik étrendjük helyes összeállításával szeretnének minél jobb teljesítményt elérni.

Dietetikai konzultációt tart
olyan egyéneknél, akiknél már valamilyen betegség kapcsán (pl. szív-, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, táplálékallergia stb.) körültekintőbben kell összeállítani az étrendet, a személyes konzultáció során étrendi tanácsokat ad, amely segíthet a diétát minél egyszerűbben betartani.

Egyénre szabott étrendet állít össze
az egyén nemét, korát, fizikai aktivitását, étkezési szokásait is figyelembe véve, amely a legoptimálisabb az egyén számára céljai eléréséhez pl. fogyáshoz, hízáshoz, különböző betegségek étrendi kezeléséhez, valamint táplálkozással is összefüggő panaszok enyhítéséhez.

Táplálkozási programokat (egészséges táplálkozás, fogyókúra) támogat
fitness termek, fogyasztó szalonok, wellness szállodák és egészségközpontok, munkahelyek és iskolák számára különböző táplálkozási programok összeállításával és meg-valósításával, egyéni és csoportos tanácsadással, étrendek összeállításával.
A dietetikai tanácsadás igénybe vételéhez beutaló nem kötelező, de ajánlott, vagy a háziorvostól, vagy a szakorvostól (pl. belgyógyász, diabetológus, gasztroenterológus, nőgyógyász stb.). Időpontegyeztetésre mindenképpen szükség van, ami személyesen a recepciónál történik, vagy a központi telefonszámon: (26) 501-444, vagy internetes előjegyzéssel.

A táplálkozási szaktanácsadást Ésik Judit dietetikus, egészségtan tanár tartja, aki kellő szakmai felkészültséggel és tapasztalattal várja a hozzá forduló egészséges és gyógyulni vágyó érdeklődőket hétfő-szerda-péntek: 13-19 óráig, csütörtökön: 7-19 óráig a Szakorvosi Rendelőintézet főépületében, az emeleten, a 125-ös szobában. Csütörtöki napokon délután gyermekeket fogadunk szüleik kíséretében.

Ésik Judit
dietetikus

dr. Pázmány Annamária
 intézményvezető

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
pén 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
pén 29

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.