2022. szeptember 12., 18:34

A béke jegyében zajlott szeptember 9. és 11. között a Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválja. A második Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén ismét magas színvonalú programsor várta a szentendreieket és a város művészeti, szakrális értékeire kíváncsi látogatókat. Az adománygyűjtéssel és harangszentelési szertartással egybekötött programsorozathoz idén a Szentendrei Skanzen is csatlakozott.

A tavaly, hagyományteremtő céllal induló szakrális fesztivál szervezésébe Szentendre valamennyi vallási közössége – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – és minden kulturális intézménye bekapcsolódott, így változatos, igényes irodalmi, zenei és művészeti programmal várt mindenkit a hétvége.

A II. Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje videós összefoglalója:

A programokon Pájer Alma Virág színművész, a fesztivál háziasszonya vezette végig a vendégeket. Idén is rendkívül népszerűek voltak a Tourinform iroda templomsétái Komáromi-Raisz Borbála vezetésével és a szerb ortodox templomokat bemutató előadások Dr. Golub Xéniával és Vukovits Koszta művészettörténésszel. Szintén Vukovits Koszta mutatta be az Év műtárgyát, Mitrofán ikonfestő alkotását a Szerb Egyházi Múzeumban. Golda János építész Szentendre legősibb templomáról tartott előadást, a helyi baptista közösség templom-kvízzel várta az érdeklődőket.

Felnőtteknek és gyerekeknek kreatív művészeti programokat szerveztek a Református közösség, a MANK és a szentendrei GYIK Műhely alkotói, pedagógusai.
A Szántó Emlék- és Zsidó Imaházban Radnóti Zoltán, a budapesti rabbiság vezetője tartott Shabbat fogadást, Krähling Edit, az MTA kutatója a Radnóti házaspár fényképeiből készült albumot mutatta be előadásában.

A Keresztelő Szent János plébániatemplomban a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár szervezésében Lope de Vega spanyol drámaíró hányattatott és kalandos életéről szólt előadás. A szerző műveiből spanyol nyelven Gina Altamirano, magyarul Kiss Eszter színművész olvasott fel. A magyar költők istenes verseiről beszélgetett Mihályi Győző színművész és Sipos Dávid drámapedagógus, Nemes Nagy Ágnes költészetéből válogatott Juhász Anna irodalmi szalonja, ahol Borbély Alexandra színművész mondott el idézeteket.

Katartikus élmény volt a Péter-Pál templomban a Mendelssohn Kamarazenekar és Szent Efrém férfikar, a Református templom udvarán a Continental Band, a Keresztelő Szent János plébániatemplomban a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az Evangélikus templomban a Dohnányi Kvartett koncertje.
A Preobrazsenszka templom előtt a Sabbathsong Klezmer Band fergeteges koncertje után az eseményeket idén is a Vujicsics Együttes magával ragadó koncertje zárta. A zenekar ezúttal, a ViGaD együttes fiatal zenészeivel kiegészülve a balkán zenei kincsein túl gyimesi dallamokat is játszott.

A Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén az év közben zárva tartó szerb ortodox templomok is megnyitották kapuikat: minden templom, imaház hosszabb
nyitva tartással várta a hétvége látogatóit.

A hétvége különleges eseménye volt a Péter-Pál templom új harangjának felszentelése. A mintegy nyolc mázsa súlyú, gyönyörű új harangot a templom sekrestyése, Lohner László adományozta Szentendrének és Dr. Mohos Gábor, Esztergom-Budapest segédpüspöke szentelte fel.

A Szentendrei Skanzen vezetett túrákkal kapcsolódott a programhoz. A látogatók muzeológusok vezetésével kerékpáros, vagy gyalogos túrán ismerkedhettek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum református, római katolikus, görög katolikus és unitárius templomaival. A kerékpáros túrán dr. Vass Erika néprajzkutató vezetésével, népmesék segítségével ismerhették meg az égi és földi világot összekötő szent tereket. A gyalogos séta során hagyományos tárlatvezetés keretében bemutatták az Erdély tájegység unitárius templomát és a technikának köszönhetően a szakrális épületek lerombolását is megtekinthették a látogatók.

A fesztiválhoz kapcsolódva a szentendrei Szent Erzsébet Katolikus Karitász számára gyűjtést szerveztek. Az adományokat gyermekek nyári táboroztatására és gyerekprogramok szervezésére fordítják. Köszönet illet mindenkit, aki támogatta a nemes célt.

A szervezők ezúton is köszönik mindenkinek a rengeteg segítséget és ötletet, ami gazdagította a fesztivál programjait, és remélik, sikerült ismét rácsodálkozni Szentendre vallási, kulturális, építészeti, művészeti sokszínűségére.

Fotó: Deim Balázs

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.