2015. augusztus 7., 19:44

A Magyar Vöröskereszt által Szentendrén működtetett „Érted” Hajléktalanokat Ellátó Éjjeli Menedékhely működtetési költségeinek finanszírozása érdekében 4 millió Ft támogatást, valamint az épület felújítására 6 millió Ft-ot szavazott meg a képviselő-testület a júliusi rendkívüli testületi ülésen. A szálló felújítása halaszthatatlan, az épület jelenlegi műszaki állapota ugyanis nem éri el a minimálisan elvárható szintet sem.

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 2011 óta a fenntartója a Szabadkai utcai hajléktalanszállónak. Az intézményben az engedélyezett férőhelyszám 20 fő, a feltöltöttség szinte folyamatosan 100%-os, ahogy azt Gerzsenyi Istvántól, a Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének megyei igazgatójától megtudtuk. A Vöröskereszt a szálló működtetésével párhuzamosan beindította az utcai gondozószolgálatot is, melynek célja a városunkban és a kistérségben élő hajléktalanak felkutatása, gondozása, intézményi ellátórendszerbe irányítás és a társadalomba való reintegrálása.
4 millió Ft működési támogatás

Gerzsenyi István elmondta, hogy az állami normatíva évek óta nem fedezi az intézmény működési költségeit. Éves szinten az állami támogatás több millió forinttal elmarad a szükségestől. A különbözetet mostanáig a Vöröskereszt tette hozzá saját forrásból, de ezt idén már nem tudták vállalni, ezért volt szükség a város gyors segítségnyújtására. A megszavazott 4 millió Ft jelentős mértékben enyhíti a finanszírozási nehézségeket, de hosszú távon nem jelent megoldást.

Halaszthatatlan a felújítás

Az épület vakolata több helyen omladozik, burkolata töredezett, illetve több helyen felvált. Gépészete elavult, szükség van a fűtési rendszer és a villamoshálózat korszerűsítésére, a hő- és vízszigetelés javítására, valamint a nyílászárók cseréjére.
– Az épület jelenleg kritikus műszaki állapotban van – mondta Gerzsenyi István. – A 24. órában vagyunk, az épület-karbantartással már nem lehet tovább várni. Bő két évvel ezelőtt szervezetünk már felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, és kértük a segítséget a kialakult helyzet rendezésére, de érdemi lendületet csak az őszi választások után kapott az ügy. Az új városvezetéssel rendkívül konstruktív együttműködés alakult ki, ezért bízom abban, hogy az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt között még ez év őszén megszületik egy hosszú távú megállapodás, ami garantálja az intézmény biztonságos működését.
A szálló felújítását a tervek szerint ősszel kezdik el, hogy még a krízisidőszak előtt befejeződjön, és november 1-jétől működőképes épületben tudják fogadni a rászorultakat.

Nappali melegedő konténeres megoldással

2015 elején Petricskó Zoltán alpolgármester, akihez a városi szociális ügyek is tartoznak, képviselői keretéből 500 ezer Ft rendkívüli gyorssegélyt biztosított bojler vásárlására, illetve az intézmény belső helyiségének tatarozására, festésére, melyre a penészesedés megfékezése, megszüntetése miatt volt szükség.
„Szentendre Város Önkormányzata elkötelezett a hajléktalanság kérdéseinek kezelésében és abban, hogy megtartsa az éjjeli menedékhelyet, valamint hogy a közeljövőben megteremtse egy húsz férőhelyes nappali melegedő kialakításának feltételeit – mondta Petricskó Zoltán alpolgármester. – A nappali melegedőt konténeres megoldással képzeljük el, úgy, hogy a konténerek össze lennének kapcsolva a szálló épületével, és a kettő együtt üzemelne. Dolgozunk a megoldáson, már kértünk árajánlatot a konténerekre. A jövő évi költségvetésbe pedig szeretnénk betervezni a nappali melegedő kialakításának támogatását, 10 millió Ft körüli összegben.”

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.