2024. június 18., 13:50

(FRISSÍTÉS, 06. 19.)
Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig. A HÉV-állomásnál működik a párakapu, holnapra valamennyit üzembe helyezi a Városi Szolgáltató, és megnyitották a Városháza földszintjét, mosdóját, hogy be lehessen menni egy kicsit lehűlni, illetve felfrissülni. A héten jóval 30 fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. A V8 uszodát is jelentős kedvezménnyel látogathatják a szentendreiek.

A Magyar Meterológiai Szolgáltató NZrt. előrejelzése szerint szerdán, június 19-én már Pest megyében is 25 fok lesz a napi átlaghőmérséklet – a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakulhat – és ez így is marad péntekig. Másodfokú hőségriasztás lesz érvényben a héten, amit kedden délután harmadfokú hőségriasztásra módosított az országos tisztifőorvos.

A kánikula nagy környezet-egészségügyi kockázatot jelent, sokak szervezetét megterheli, fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, a melegre érzékenyeknél felerősödhet a migrénes fejfájás. Különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, a várandós kismamák, az idősebbek és a krónikus betegséggel élők. Gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre sem szabad a parkoló autóban hagyni, ha valaki ilyet lát, hívja a 112-es segélyhívószámot!

Aki teheti, halassza el programjait a hűvösebb napokra.

A V8 Uszoda a hőségriadó ideje alatt minden szentendrei lakos, közalkalmazott és -intézményi dolgozó részére 1.050 Ft belépőáron biztosítja az uszodahasználatot. Az árból érvényesíthető a Szentendre Mobilapplikáció 5%-os kedvezménye is.

A kánikulában nem csak kellemes, de kifejezetten ajánlott, hogy hűtsük magunkat, erre jók a párakapuk, és a szokásosnál is több vizet igyunk. Összegyűjtöttük, hogy hol talál a városban párakapukat és ivókutakat.

Ivókutak a belvárosban és a forgalmasabb helyeken: Tourinform irodánál a kapualjban (Csíkszentmihályi csobogó, Dumsta J. utca); a HÉV-végállomáson a nyilvános toalett mellett; a Fő téren; a Kút utcai játszótéren; a Károly utcai fitneszpark mellett; a Sztaravoda parkban; a Duna korzó 14-15-nél (Halacska kút); a Tiszteletes utca és Bajcsy-Zsilinszky utca sarkon; a Dézsma utcánál a Daru piac előtt; az Ady Endre út és Barackos köz saroknál (Czóbel park); a Kossuth utca és Lövész utca saroknál; a Lázár cár téren (madaras csobogó); Pannóniatelepen a Gyöngyvirág utcánál (Ericsson játszótér), a Szmolnyica játszótérnél; a Postás strandon a zuhanyzónál; Fehérvíz utcai játszótéren; Vujicsics téren; Barcsay Jenő Általános Iskola mellett (Kálvária út 18.); a MANK, Szentendrei Régi Művésztelepnél (Bogdányi u.51.), Szentendrei piacnál (Bükkös part 32.).

Párakapuk: a HÉV-állomáson a nyilvános toalett mellett, a Lázár cár téren és a Dumtsa Jenő utca 22-ben, a TDM-nél  találhatók.

Fotó: Szentendre.hu