2021. május 5., 10:25

A háziorvosi körzetek pácienseinek mintegy 70–80%-a már megkapta az oltást. A munkatársak, gondozottak körében az oltási hajlandóság növelésének motiválásáról több intézményvezető tett említést. Május 5-től, szerdától Szentendre Város Egészségügyi Intézményeibe is lehet online időpontot foglalni az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) lakossági oldalán. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének fő témái.

– A háziorvosok úgy tűnik, hogy a héten nem kapnak Sinopharmot, mert a SZEI oltóponton lesz elérhető a kínai vakcina. Bátran foglaljanak online időpontot – mondta dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. – Arról, hogy a háziorvosoknál milyen vakcinák lesznek elérhetők, arról a szokott módon értesítjük majd a betegeinket.
A praxisokban a páciensek mintegy 70–80%-át már beoltották.
Az AstraZenecával kapcsolatos kormányzati kommunikáció – mely szerint a második oltás hamarabb is beadható –, okoz némi zavart a háziorvosi praxisokban – mondta Szoltsányi doktor. – A háziorvosok ugyanis nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy a második adag AstraZeneca vakcinát nekik is hamarabb fogják leszállítani. Ők egyelőre úgy tudják, hogy a második oltáshoz szükséges oltóanyag-mennyiséget az első vakcinációtól számított 12. héten kapják meg. Kérik, hogy ezzel kapcsolatban ne hívják őket, ha változás történik az AstraZeneca második oltásának időpontjával kapcsolatban, mindenkit értesítenek. Ha azonban valaki kórházi oltóponton előbb jut hozzá a második oltásához, akkor azok mindenképpen jelezzék ezt a háziorvosuknak.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek (SZEI) intézményvezetője Dublinszki-Boda Péter elmondta, hogy hétfőn 1500 adag Sinopharm oltóanyag érkezett a rendelőbe.  Május 5-től, szerdától a SZEI oltópontra is lehet online időpontot foglalni az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) lakossági oldalán. (Cikkünkben részletes tájékoztatás az időpontfoglalásról.)

A gyermekintézményekben minden munkatárs egészséges, a gyereklétszám növekszik. Az óvodások 60%-a jár óvodába, a bölcsőde jelenleg 83%-os kihasználtsággal működik. Az óvodákba 243 gyereket írattak be a következő nevelési évre, folyamatosan küldik ki a szülőknek az értesítést a felvételről. Az óvodák munkatársainak többsége már megkapta az első védőoltását, a héten kapják meg a másodikat.

A Gondozási Központban a hajléktalan gondozottak oltási hajlandóságának növelése érdekében valamilyen motivációs rendszeren gondolkodnak. Májustól csak a tüneteket produkáló gondozottakat szűrik. A Járási Hivatal Népegészségügyi osztály állásfoglalását kérik, hogy az Idősek Klubjának látogatásához – aminek megnyitását május végére tervezik – kell-e védettségi igazolvány. Az iskolákban az iskolaorvos és az iskolavédőnők hamarosan megkezdik a Hepatitis és a HPV védőoltások beadását.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény munkatársai között nincs beteg, mindenki megkapta a védőoltását. Csökkent a járványhelyzettel összefüggésbe hozható esetek száma. Szervezik a nyári táborokat.

A Szentendrei Kulturális Központ a 194/2021. Korm.rendelet alapján készül a nyitásra, az előírt feltételek és a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett. Május közepén elkezdi működését a mozi, elindulnak a Dunaparti Művelődési Ház csoportjai. A Szentendrei Teátrum június végén kezdi évadát, nyártól pedig a Kulturális Központ hagyományos rendezvényeit tartja meg.
A moziba csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőket engedhetnek be, az igazolványokat a jegyváltásnál kell bemutatni. A 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú kíséretében mehetnek moziba.
Mivel a kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az intézmények szigorúbb védelmi szabályokat vezessenek be, ezért a moziban a hat éven felüliek számára kötelező a maszkviselés. A büfében csak csomagolt és palackos cikkek árusíthatók (ásványvíz, dobozos üdítő, csokoládé), a nézőtéren az élelmiszer-fogyasztást továbbra is tiltják. A mozi helyiségeiben rendszeres fertőtlenítést szerveztek meg.

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár május 6-án nyit, a Püspökmajori Klubkönyvtár már hétfőtől látogatható. A védettségi igazolványok ellenőrzését a portások vállalták. A könyvtárigazgatóknak készült állásfoglalás szerint az intézményvezetők hozhatnak szigorúbb szabályokat is, például a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy az üzletekhez hasonlóan korlátozhatják a könyvtárban tartózkodók számát. Dr. Tóth Máté intézményvezető úgy tervezi, hogy a könyvtárlátogatóktól kérni fogják a maszkviselést. A 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorúak kíséretében látogathatják a könyvtárat.

A V8 uszoda hétfőn kinyitott a lakosság számára is, délelőtt mintegy 20 szentendrei kereste fel az uszodát. Kiskorúak még nem látogathatják az uszodát, csak az egyesületeknél leigazolt, 18 év alatti sportolók mehetnek be az edzőjük kíséretében. A munkatársak 90%-nak már megvan a védettségi igazolványa.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ NZrt.) három kolléga van koronavírus fertőzés miatt betegállományban. A munkatársak körében növekszik a beoltottak száma, de az oltási hajlandóságot is szeretné növelni a VSZ NZrt. vezetése.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság (SZERI) minden kolléga meggyógyult. Folytatják az önkormányzati intézmények ózongenerátoros fertőtlenítését. A csatornaberuházás és a filmforgatás miatti lezárások okoznak forgalomkezelési problémákat. Igyekeznek minden munkatársat meggyőzni az oltás fontosságáról.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
vas 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 10

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.