2016. november 2., 10:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Idén második alkalommal indult útjára az Eleven Örökség helytörténeti vetélkedő-sorozat, melynek első fordulója 2016. október 27-én került megrendezésre. Ebben a tanévben a szentendrei középiskolások 10. és 11. osztályos tanulói kerültek sorra, hogy ezen a népszerű és egész tanévet átívelő vetélkedőn részt vegyenek.

A vetélkedő ötletgazdája és patrónusa, Petricskó Zoltán általános alpolgármester szerint szükség volt már egy minden szentendrei iskolát megmozgató városismereti vetélkedőre, amelyben nemcsak a helyismereti tudásukról adnak számot itt élő fiataljaink, hanem ezáltal szélesebb ismereteket szereznek sokszínű városunk történelméről, művészeti értékeiről, épített és természeti környezetéről. Véleménye szerint ennek a vetélkedőnek – bár komoly pénzdíjazású – mégsem elsődlegesen az volt a célja, hogy kiélezett versenyben teljesítsenek a fiatalok, hanem a vetélkedő erős közösségépítő szerepe, hiszen a diákok jobban megismerhetik egymást, új barátságok szövődnek.

Hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt időszakban nagyon jó kapcsolat alakult ki az oktatási intézmények és az önkormányzat között, és kiemelt feladatának tekinti a hosszútávú, építő jellegű együttműködést. A tavalyi fordulók tapasztalatai alapján, melyeken nyolc helyi általános iskola tanulói vettek részt,  a  gyerekek lelkesen,  jó hangulatban, egymást támogatva és egymás sikereinek örülve versenyeztek.

Az idei első forduló témája szó szerint az utcán „hevert”. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójával kapcsolatban Szentendre Város Önkormányzata kortárs művészeti alkotásokkal, kültéri installációkon keresztül mutatta be az akkori szentendrei eseményeket különböző helyszíneken. A szentendrei események felidézése Máté György helytörténész 1956 Szentendrén című kéziratának felhasználásával történt. Ennek kapcsán kaptak feladatokat a gyerekek, így részt vehettek a történelmi események feldolgozásban, átfogó ismereteket szerezhettek nemcsak a helyi, hanem az országos történésekkel kapcsolatban is. Az első forduló szakmai felelőse és megalkotója Krizbai Éva múzeumpedagógus volt.

Résztvevő középiskolák: Ferences Gimnázium, Móricz Zsigmond Gimnázium, Petzelt József Szakgimnázium és Szakközépiskola, Szentendrei Rákóczi Ferenc Gimnázium, Szentendrei Református Gimnázium.

Soltész Emese
társadalmi kapcsolatokért felelős referens

Video-összefoglaló  a vetélkedőről:

Fotók: Paraszkay György, video: Deim Balázs