2023. július 14., 12:29

Hétfőn, július 17-én kezdődik az okoszebra kivitelezése a papszigeti Sparnál lévő gyalogátkelőhelyen. A 9 és 16 óra között zajló kivitelezés időtartama alatt mintegy négy órát vesz majd igénybe a vezeték lefektetése, ami félpályás útlezárást tesz szükségessé. A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság gondoskodik a gépkocsik tereléséről.  

A mintegy négymillió forint értékű okoszebrát tavaly a Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatán nyerte a város. Az Alapítvány felhívásában balesetveszélyes gyalogátkelőhelyeket kerestek, a legtöbb szavazatot megszerző helyszín kapta az okoszebrát. Több mint ötezer szavazattal az Ady Endre út 24-nél lévő átkelő „győzött”.

Az Safecross Okos Zebra működése egyszerű. A gyalogosnak meg kell nyomnia a gombot, amivel jelzést ad az útburkolatban elhelyezett speciális világítótesteknek a fényjelzés leadására. A villogás megállásra figyelmezteti az autósokat. A speciális világítótestek fényjelzése sötétben akár 800 méteres távolságból is észlelhető, és addig jeleznek, ameddig a gyalogosok átkelnek.

Várhatóan már szerdán működni fog az okoszebra a Generali a Biztonságért Alapítványnak köszönhetően.