2017. augusztus 7., 12:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Városligeti tavon megrendezett VII. Hungarian Open Masters versenyén a 27 éves Garay Gabriella szinkronúszó szóló kategóriában aranyérmet szerzett, és mától a 17. FINA Masters Világbajnokságon méretteti meg magát.

Gabi sportos családba született, nagypapája, Garay Sándor 14-szeres válogatott középtávfutó volt, aki két olimpián is részt vett. 10 éves korában kezdte el a szinkronúszást, 14 éves korában kezdett el versenyezni, de később abbahagyta a versenyszerű sportot.

Mi motivált, hogy újra vízbe szállj, miután már abbahagytad a versenyszerű szinkronúszást?
A Testnevelési Egyetem edzőképzésén találkoztam Mesits Orsolyával, a Sellők Szinkronúszó SE vezetőedzőjével, ahol január óta sportedzőként dolgozom. Orsi beküldött a vízbe a gyerekekhez, hogy mutassam meg a feladatot. Sok év kihagyás után is jól sikerült a gyakorlat, amire Orsi azonnal azt mondta, hogy neked versenyezned kell! Így is lett.

Hol és hogyan készülsz versenyeidre?
Napi kétszer edzünk, reggel futás, szárazföldi edzés majd úszás, délután pedig szinkron-úszás, a verseny előtti 2-3 héten napi 1 edzéssel készülök. Ami óraszámban kevesebb edzést jelent, de ez a kedvenc időszakom, mert itt már nagyrészt a zenés kűrt gyakoroljuk, tökéletesítjük. A zenés gyakorlathoz (kűrhöz) a közösen kiválasztott, hozzám közel álló, tudásomhoz és a mozgáskultúrámhoz illő zene kiválasztása után elkészítjük a koreográfiát. Szárazföldön sokat gyakoroljuk, utána tesszük vízre a gyakorlatot, ahol még tovább igazítjuk, rám szabjuk. Három edző segíti a munkámat, abszolút csapatmunka. Mindig, mindent közösen megbeszélünk, és addig alakítgatjuk, gyúrjuk össze mindenki tudását, amíg azt nem érezzük mindannyian, hogy ez az, így jó! Felkészülésemet a szentendrei V-8 gyönyörű sportuszodája támogatja, amit ezúton is szeretnék megköszönni!

Melyik versenyed a legemlékezetesebb a számodra?
Az egyik régi versenyemen, ahol kötelező gyakorlatot kellett bemutatni, elfelejtettem felvenni az orrcsipeszemet, ami egy szinkronúszónak nélkülözhetetlen. Végigcsináltam a gyakorlatot, de egy örökkévalóságnak tűnt. A másik a visszatérésem utáni júniusi Hungarian Open keretében zajló Masters Open, ahol 1. helyezést értem el nem egész 1,5 hónapos felkészülés után.

Milyennek látod a szinkronúszás jövőjét? Mi lehet a fejlődés további iránya?
Technikailag a legjobbak már szinte a lehetetlen határokat feszegetik, ami napi 10-12 órás edzést jelent. Nem tudom, hova lehet még ezt fokozni. Mindenféleképpen nagyobb közönségre van szükség, amit nézőbarát, leginkább látványos, zenés, show jellegű csapat gyakorlatokkal lehetne elérni.

 

Gabriellát Vargáné Mesits Orsolya edzőtárs készíti fel a versenyre.

Milyen versenyzőnek tartod Gabriellát?
Gabi szuper adottságokkal és jó alapozottsággal rendelkező, szenvedélyes, művészi előadó. Cserfes, konok, sokszor nehéz vele, de azt hiszem, hogy minden egyes edzés jókedvű csapatmunkával, sok megbeszéléssel és nevetéssel telik! Kivételt képez a verseny előtti hét. Ott már nagyobb az összpontosítás, szigorúbb vagyok, azt nehezen viseli! Minden tulajdonsággal rendelkezik, amivel egy igazi eredményes szinkronúszónak kell: szorgalom, szép külalak, hosszú és kard láb, szenvedély, egyedi külső és előadásmód. Igazi egyéniség!

Milyen versenyre készültök most?
Fantasztikus lehetőség és megtiszteltetés, hogy a hazánkban megrendezett 17. FINA Masters Világbajnokságra készülhetünk, egyéni, szóló kategóriában, melyen két zenés versenyszámot kell bemutatni. A rövid programot a kötelezően bemutatandó gyakorlatokkal, illetve a hosszú programot, amely szabadon választott elemeket tartalmaz. Természetesen az utóbbi a kedvencünk, ahol kedvünkre alkothatunk! Nagyon várjuk a versenyt!
Hajrá Gabi! Szurkolunk neked augusztus 7-20. között a FINA Masters VB idején is!