2013. október 7., 08:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az ÁNTSZ által gyógyszertár létesítésére kiírt pályázat másodjára lett eredményes: az új gyógyszertár nyitásának lehetőségét Gregor Andrea szakgyógyszerész vállalkozása nyerte el. Ez azt jelenti, hogy a V8 uszodában bezárt patika helyett már ebben az évben megnyílhat az új létesítmény a lakótelepen.

 

Dr. Dietz Ferenc:  „Hosszú ideje harcolok azért, hogy ismét legyen patika a Püspökmajor-lakótelepen, ez minden ott élőnek, de különösen az idős embereknek nagyon fontos. Nagyon örülök, hogy sikerrel jártak erőfeszítéseink, külön öröm, hogy extra szolgáltatásokkal nyit hamarosan az új gyógyszertár.”

Az előzmények

Jelenleg városunkban öt gyógyszertár üzemel, de a hatályos jogszabályok szerint ilyen lélekszámú településen, mint Szentendre, hat üzemelhet. Az ÁNTSZ már 2012-ben kiírta a pályázatot a V8-ban bezárt patika pótlására, azonban ezt eredménytelennek nyilvánították. Idén júniusban új pályázatot írtak ki augusztus 31-i határidővel, mely ezúttal sikeres volt: Gregor Andrea szakgyógyszerész pályázatát értékelték a legjobbnak. Andrea 2005-ben szerezte meg diplomáját, 2008-ig alkalmazottként dolgozott egy budapesti, nagy forgalmú gyógyszertárban, majd családi vállalkozás keretében több patikát üzemeltet a fővárosban. A leendő Kálvária gyógyszertárnak ő lesz a szakmai vezetője.

Új helyszín

Kérdésünkre File Szabolcs, Gregor Andrea férje elmondta, hogy eredetileg a V8 uszodában már meglévő helyiségben szerettek volna patikát nyitni. Augusztus elején fel is vették a kapcsolatot az uszoda vezetőjével, de addigra ő már elkötelezte magát egy másik pályázóval. Ezek után végigjárták a környéket megfelelő ingatlant keresve, s így kerültek kapcsolatba a BodAgent Kft.
ingatlantulajdonossal. A képviselő-testület augusztus 27-i döntése után, mely szerint az uszoda vezetősége több pályázóval is leszerződhet, újra próbálkoztak az uszodai telephellyel, de a V8 vezetője által támasztott egyik feltétel számukra teljesíthetetlen volt, ráadásul a pályázat beadási határideje augusztus 31. volt, így az idő rövidsége is nehezítette az együttműködést.

Nyitás decemberben

Az ingatlanon az építkezés október 7-én kezdődik, a tervet kifejezetten a patika igényeihez igazodva készítették el. A többszintes épületnek egyelőre csak a mintegy 100 nm-es földszinti része épül fel, és saját parkolót is kialakítanak. A gyógyszerész család önerőből építkezik, és bérleti jogviszony lesz köztük és a BodAgent Kft. között. A gyógyszertár mielőbb megnyitása két tényezőtől függ: az időjárástól, illetve hogy a különféle engedélyeket, hatósági ügyeket mennyire tudják gyorsan és gördülékenyen intézni. Már jártak dr. Dietz Ferenc polgármesternél, aki pozitívan állt a kérdéshez. Bíznak abban, hogy a városvezetés részéről tapasztalt pozitív hozzáállás megkönnyíti számukra a nagyon közeli határidő betartását, és legkésőbb december végén meg is nyithat a patika.

Hétvégén is nyitva

A nyilvános pályázatban egyik fontos értékelési szempont a nyitva tartási idő hossza volt. A kiírás szerinti hétköznap 8-tól 19 óráig, szombaton 8-tól 13-ig tartó időszak helyett Gregor Andrea pályázatában a nyitva tartást minden nap 7-től 21 óráig vállalta, amely komoly előnyt jelentett az elbírálásnál.
Röviden beszámoltak a terveikről is. Szeretnének bevezetni egy 5%-os engedményre jogosító törzsvásárlói kártyát az OEP által nem támogatott termékek esetében. Pályázatukban vállalták a gyógyszerek házhoz szállítását az idősek és a mozgássérültek számára, gyógyászati segédeszközök forgalmazását, illetve betegségspecifikus gyógyszerészi gondozás nyújtását. A cég szentendrei székhelyű lesz, a helyi adókat tehát a városkasszába fizetik be.

Nemcsak a pályázók, hanem a lakosok is bíznak abban, hogy az új gyógyszertár hamarosan megnyílik a lakótelepen, amely megkönnyíti mindannyiunk, de különösen az ott élők mindennapjait. Külön öröm, hogy a hétvégi hosszú nyitva tartás miatt rövidül az ügyeleti időszak, amikor a gyógyszerekért nem kell külön 350 Ft-os ügyeleti felárat fizetni.
Németh E.