2015. május 27., 13:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Köss! – 2015. június 13. Duna-part (DMH előtt, rossz idő esetén a DMH-ban). Ebben az évben a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesületének szervezésében ismét megtartjuk közös programunkat a Nyilvános Kötés Világnapja alkalmából, melyre szeretettel várunk mindenkit, nemcsak anyukákat és nagymamákat, hanem apukákat és gyermekeket is. A rendezvény nyilvános, nemcsak nagycsaládosokat várunk.

2005 óta június második csütörtöke a Nyilvános Kötés Világnapja. Kicsit furcsának tűnik, hogy ennek a nőies sportágnak is van saját ünnepe, de miért is ne lehetne? Ha jobban belegondolunk, egy csomó ember vígan eszik, iszik, olvas, hangosan telefonál, sőt időnként szeret is az utcán, villamoson, bevásárlóközpontban, de csodabogárnak számít az, aki köt, horgol vagy hímez köztéren.

A nyilvános kötés világnapjához kapcsolódik a gerillakötés, amely a nagyvilágban már eléggé elterjedt, de nálunk még gyerekcipőben jár, és igen vegyes érzelmeket vált ki a szemlélőkből. Gerillakötéskor a lelkes kézimunkázók összegyűlnek, és előre elkészített vagy helyben kötött vagy horgolt virágokkal, sálakkal, szalagokkal díszítenek lámpaoszlopokat, kerítéseket, padokat, bármit, amiről úgy gondolják, jól tenne neki egy kis színterápia. A járókelők sokszor megmosolyogják az akciót, örülnek, hogy színesebb, vidámabb lesz a város egy-egy tere pár napra. A gerillakötők, még ha kis időre is, de életet visznek a fakó mindennapokba, mosolyra fakasztanak, vidámabbá kötik a világot. És azért ez sem utolsó dolog…

Szentendrén 2012-ben, majd 2013-ban szerveztünk közös kézimunkázást a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesülete tagjai számára. Ebben az évben nagyobb szabású kezdeményezéssel nem csak a nagycsaládosokat, hanem a város minden kézimunkázni szerető hölgyét (gyerekeket és urakat is) szólítanánk meg egy kis közös kötés-horgolásra. De azokat is várjuk, akik még „gyerekcipőben” járnak, sok-sok ötlettel, javaslattal tapasztalt kézimunkázók segítik a még kezdőket.

Erre az alkalomra várunk 50×50 cm-es babatakarókat, melyeket a koraszülött osztályokra juttatunk el. Akinek nincs ideje vagy energiája kötni, de van kézimunkafonala, akkor kérjük, juttassa el címünkre (Szentendre, Szatmári u. 38.), hogy olyan kézimunkázni szerető anyukáknak, nagymamáknak adhassuk tovább, akik elkészítik a takarókat.

kotes