2019. július 29., 11:39

A Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő innovációs verseny a francia csapat győzelmével zárult. A magyar érdekeltségű csapatok összesen 5 kategória- és különdíjban részesültek.

Az innovatív és környezettudatos megoldásokat felvonultató nemzetközi egyetemi házépítő versenyt az összesített eredmények alapján a francia Habiter2030 csapat nyerte meg. A pécsi, a miskolci és az algériai egyetemek konzorciuma által alkotott SOMEShine Teamet az Építészet és az Energiahatékonyság kategóriákban díjazták, valamint az ÉVOSZ különdíját és a Közösségért Különdíjat érdemelte ki, míg a BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült.

Összesen 10 csapat indult a Solar Decathlon Europe (SDE) 2019 nemzetközi egyetemi házépítő innovációs versenyen, ahol közel 400 egyetemista épített fel alig két hét alatt ún. nulla energiás házakat. A magyar rendezésű verseny fő témája szerint a résztvevők a meglévő épületállomány felújítását helyezték fókuszba. A kívül-belül megtekinthető lakóépület prototípusokkal az egyetemisták azt mutathatták be, hogy miként képzelik el a jövő épületeit.

A verseny július 28-án tartott, ünnepélyes díjkiosztóján a résztvevőket és a versenyző csapatokat elsőként dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára köszöntötte. Az államtitkár elismerését fejezte ki a szervező ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-nek és a résztvevőknek egyaránt. Elmondta, a rendezvény során sokat tanult a versenyző csapatoktól, ahogy mind a lakosság, mind pedig az építőipar képviselői részéről sokat tanulhatnak majd azok, akik meglátogatják a szeptember végéig meghosszabbított kiállítást és a mintaházakat.

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója beszédében kiemelte: „A szervező ÉMI nevében is köszöntöm a dekatlonistákat, akikkel közösen izgultuk végig a mögöttünk álló mozgalmas heteket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Szentendre önkormányzatának és a BME értékes támogatása, az Amerikai Nagykövetség, az Egyesült Államok kormánya Energiaügyi Hivatala és a szponzorjaink hozzájárulása nagyon sokat jelentett számunkra a verseny lebonyolítása során. Az előttünk álló egyetemisták szenvedélyét és újító szemléletét látva bizton állíthatom, hogy az épített környezetünk fenntarthatósága és jövője gondos kezekben van.

A szakmai zsűri értékelése és összesített pontozása alapján a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyt a Habiter2030 csapat (Franciaország) nyerte, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

 

A Solar Decathlon Europe 2019 tíz versenyszámának díjazottjai az egyes kategóriák alapján:

„Komfort feltételek” Kategória
3. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
2. hely KMUTT Team (Thaiföld)
1. hely Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)

„Lakóház funkcionalitás” Kategória
3. hely Habiter2030 (Franciaország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)

Energiamérleg Kategória
3. hely Team Ghent University – The Mobble (Belgium)
2. hely Over4 (Románia)
1. hely Habiter2030 (Franciaország)

Építészet Kategória
3. hely (megosztott) Habiter2030 (Franciaország)
3. hely (megosztott) TO (Spanyolország)
2. hely SOMEshine Team (Magyarország)
1. hely Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)

„Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás” Kategória
3. hely Team Ghent University – The Mobble (Belgium)
2. hely Over4 (Románia)
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

„Cirkularitás és fenntarthatóság” Kategória
3. hely TO (Spanyolország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Habiter2030 (Franciaország)

Energiahatékonyság Kategória
3. hely SOMEshine Team (Magyarország)
2. hely Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

„Innováció és életképesség” Kategória
3. hely (megosztott) KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely (megosztott) Habiter2030 (Franciaország)
2. hely Over4 (Románia)
1. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)

„Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték” Kategória
3. hely KMUTT Team (Thaiföld)
3. hely Team Ghent University – The Mobble (Belgium)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Habiter2030 (Franciaország)

„Mérnöki tervezés és kivitelezés” Kategória
3. hely Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)
2. hely MOR Team TU Delft (Hollandia)
1. hely Team Ghent University – The Mobble (Belgium)

Közönségdíj

KMUTT Team (Thaiföld)

A közönségdíjat Solymosi Heléna, Szentendre kommunikációs vezetője adta át a győztes thaiföldi csapatnak. A KMUTT resilient nest csapata 7,2 ezer szavazattal lett közönségdíjas. A 2. helyezett az OverH (román csapat) lett 5,5 ezer szavazattal, 3. helyen a magyarok végeztek (SOMEshine Hungarian nest) 5,3 ezer szavazattal.

Speed Peer Review Award

koeb (Magyarország)

ÉVOSZ különdíj (Építőipari Vállalkozások Országos Szervezete)

SOMEshine Team (Magyarország)

Tungsram Okosház Különdíj

Team Ghent University – The Mobble (Belgium)

Közösségért Különdíj

SOMEshine Team (Magyarország)

Richard King, a Solar Decathlon alapítója videóüzenetében az európai szervezést és a szervező ÉMI-t méltatta. Az energiafelhasználást személyes felelősségünknek tekinti, mindenki maga választhatja meg, hogy milyen módon csatlakozik a megújuló és fenntartható energiaforrások népszerűsítéséhez és mindennapi felhasználásához.

Louise Holloway, a Solar Decathlon Europe márkaőri feladataival megbízott Energy Endeavour Foundation igazgatója záró beszédében inspirációnak nevezte az egyetemisták elkötelezettségét és azt, hogy mindig a tökéletességre törekedtek a munkájuk során. Meglátása szerint a rendezvény során megvalósított kreatív megoldások valós problémákra adnak választ, egyben felhívják a figyelmet az épített környezetünk előtt álló legmodernebb kihívásokra.

A záró esemény az ÉMI és a Valor Hungariae közötti stratégiai megállapodás aláírásával, illetve a 10 mintaház vezetett bemutatásával folytatódott. Az eredményhirdetést dr. Matolcsy Károly, az SDE19 versenyigazgatója zárta, aki kiemelte, a rendezvényen nem tíz, hanem egy nagy csapat volt, akik a hetek alatt családdá formálódtak.

A Solar Decathlon Europe 2019 lakóház prototípusait felvonultató „szoláris falu” szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

A belépés ingyenes és csak egy gyors helyszíni regisztrációhoz kötött a nyitvatartási időben. A rendezvény helyszíne autóval, tömegközlekedéssel és kerékpár is kiválóan megközelíthető. Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján és a közösségi média-felületein:

Facebook-oldal          Instagram-oldal         YouTube-lejátszási lista

Fotók forrása: Solar Decathlon Europe 2019

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
pén 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
pén 29

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.