2015. június 25., 09:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közel nyolcvan szentendrei vett részt az Ady Endre utcai Silhouette kávézóban rendezett fórumon, melynek témája a városban idén elkezdődött csatornaépítés volt. A fórumot Csató Kata, a projekt kommunikációját végző Kulturális Kft. igazgatója moderálta, a lakók kérdéseire Bornemisza Miklós, a Dunakanyari Csatornázási Társulás projektirodájának vezetője, valamint Csernaj Zsolt, a kivitelező Penta Kft. építésvezetője, Kántor Ervin, a Dunakanyar Konzorcium projektvezetője, Szűr Tímea, a Dunakanyari Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat Intézőbizottságának elnöke, Katona Tibor a Penta Kft. képviseletében, Platthy Richárd az Utiber Kft. képviseletében válaszoltak.

Helyzetelemezés

Bornemisza Miklós bevezetőjében röviden vázolta a jelenlegi helyzetet és a főbb problémákat. Mint mondta, a projekt 2009-ben kezdődött öt település részvételével. Már az elején azzal kellett szembesülniük, hogy a szennyvíztelep – az állami ígéret ellenére – nem tudja fogadni a nagyobb mennyiségű szennyvizet, ezért szükség van a telep rekonstrukciójára.

A tervek szerint Szentendrén ebben az évben befejeződik a csatornázás, s a próbaüzem ősszel kezdődik. Hozzátette, amióta a munkát elkezdték, rengeteg meglepetés érte őket, elsősorban az évtizedekkel korábban lefektetett közművek miatt, de olykor az is hátráltatta a munkát, hogy kiderült, a tervrajzokhoz képest más helyen áll a ház, a kerítés, vagy akár útkereszteződés. Ha a lakók azt látják, hogy áll a munka, annak általában éppen az az oka, hogy a közművek nem a feltüntetett helyen vannak, és a munkások vagy nem találták meg, vagy elvágták a közművezetéket, és ilyenkor meg kell várni, hogy az érintett szakág rendbe tegye. Emiatt az önkormányzattal közösen készített ún. mátrix-táblázatot, hogy mikor és hol lehet közlekedni, már többszörösen át kellett alakítani.

Kérdések

A lakók gyakran indulatoktól sem mentesen tették fel kérdéseiket. A legfontosabb problémák szerintük: nincs szakszerű, minőségi munkavégzés, nincs megfelelő tájékoztatás, pontatlan az ütemterv, nincsenek tájékoztató táblák, csak A4-es papírok, amelyeket az autókból nem lehet látni. Nem tudják előre, hogy hol lehet másnap közlekedni, a munkások is csak reggel kapják meg az információt. Lehetetlenné vált a közlekedés, az utcák balesetveszélyesek, amit nem jeleznek a kivitelezők, sok helyet már gyalog sem lehet megközelíteni. Lassan halad a munka, egyes utcákból nem lehet kimenni.

Kérték, hogy jelöljenek ki mindig egy terelőutat, mert reggelenként kaotikus a közlekedés, kerülgetik a munkagépeket az egysávos, meredek utakon. Kérték azt is, hogy a kivitelező jelezze előre, hogy mikor lesznek a házi bekötések, mert nem tudják a nyaralásukat így megtervezni.

Kérték annak pontos meghatározását, mit jelent az, hogy az utak ugyanolyan állapotban lesznek helyreállítva, mint eredetileg voltak, tehát hogy az egészet helyreállítják-e, vagy csak azt, amit felszedtek. Ez azért nem mindegy, mert a nehéz munkagépek sok helyen összetörték az utat, illetve van olyan utca (pl. a Gesztenye), ahol a lakók pár éve 1+1 pályázat keretében aszfaltozták az utcát. Kérdés hangzott el arról is, hogy mikor kezdik el a munkát Pismányban, a Napos sétányon.

Válaszok

Bornemisza Miklós a munkavégzés minőségével kapcsolatban elmondta, hogy EU-s pályázat közbeszerzési eljárásánál a megrendelőnek nincs beleszólása a kivitelező kiválasztásába. A munkagépek reggel 8-tól estig 6-ig dolgoznak, szombatonként is, ennél többet nem tudnak tenni. A helyreállítás kapcsán ígéretet tett arra, hogy független ellenőrökkel az összes helyszínt végigjárják, de addig is türelmet kért, mert a törvény szerint meg kell várni a 90 napos konszolidációs időt. Hozzátette, hogy a munkálatok elkezdése előtt végigjárták az érintett utcákat, film- és fotódokumentációt készítettek, s ez alapján követelik meg a helyreállítást a kivitelezőtől. Sok utcában teljes terjedelemben kell a helyreállítást elvégezni, tehát nem elfogadható a részenkénti aszfaltozás, de amelyik utcának nem volt szilárd burkolata a csatornázás előtt, az most sem lesz aszfaltozva.

A terelőút kijelölésével kapcsolatban elmondta, hogy határozottan lépni fognak: két napot adnak a kivitelezőnek a terelőút kijelölésére, amit utána egyeztetnek az önkormányzattal. Kérte, hogy aki közvetlen információt szeretne, adja meg az elérhetőségét, és a lakók ne a munkásoktól kérjenek információkat. Felhívta a figyelmet, hogy a kivitelezői fő irodaház Tahitótfaluban van, hozzájuk lehet fordulni szükség esetén.

A házi bekötésekkel kapcsolatban elmondta, hogy ezek időpontját lehetetlen napra pontosan megmondani, hiszen bizonytalansági tényezőt jelent a közművek helyzete és a sziklás talaj. A helyi építésvezető keresi majd fel az érintett lakókat. Elmondta, hogy hamarosan 12 diák járja majd az érintett környéket láthatósági mellényben, és segítenek a lakóknak igény szerint a csomagszállításban, a kukák hordásában.

A Napos sétánnyal kapcsolatban elmondta, hogy ott teljes a káosz a közművek terén, amit első körben a Vízművel kell rendezni. A tervek szerint a munka szeptember 20. körül kezdődik.

A jobb kommunikációért

A fórumon felszólalt dr. Török Balázs alpolgármester, aki kérte, hogy a jobb kommunikáció érdekében a csatornázás honlapjára – dunakanyaricsatornazas.hu –napra kész információkat töltsenek fel, a lakosoknak pedig, akik ezt igényik, közvetlenül e-mailben is küldjék ki. Kérte a kivitelezőt és a projekt kommunikációját végzőket, hogy ne várjanak egymásra, hanem követeljék egymástól az információt. Bejelentette, hogy az önkormányzat hamarosan felvesz egy munkatársat a kivitelezés befejezésig, aki nem a projektmenedzsment, hanem az önkormányzat megbízottja lesz, és akinek feladata a megfelelő kommunikáció és a munka minőségének ellenőrzése lesz.

A Dunakanyari Csatornázás honlapja: http://www.dunakanyaricsatornazas.hu

Hírlevélre feliratkozni a honlapon lehet

Facebook: https://www.facebook.com/dunakanyaricsatornazas

Zöldszám: 06-80-109-755

E-mail: info@dunakanyaricsatornazas.hu