2013. augusztus 8., 12:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tisztelt Szentendrei Szeniorok! Tisztelt 50 év felettiek! A tavaszi nagy sikerre való tekintettel a Szentendrei Önkormányzat és a Zsigmond Király Főiskola ősszel is meghirdeti nyugdíjas képzéseit városunkban.
Ingyenes előadások
A képzés egyrészt egy ingyenes előadássorozatot jelent, amelynek a témái ősszel a következők lesznek:

Szeptember 18. szerda:
Dr. Hubai László: Embereszmény
és emberideál a különféle történelmi korokban

Október 9. szerda:
Dr. Jászberényi József: A sikeresség és a bizalmi tőke (a vállalkozói gondolkodás változatai a boldog békeidők Magyarországán és ma)

Október 30. szerda:
Sulyok Tamás: Okostelefonok az idősek szolgálatában

November 13. szerda:
Dr. Szalkai Iván: Kelet és nyugati egészségügye, kelet és nyugat filozófiája

December 4. szerda:
Veresné dr. Bálint Márta: Őszintén a cukorbetegségekről
Az ingyenes előadások minden alkalommal 15 órától kezdődnek az Önkormányzat dísztermében, s ezeken 50 év alattiak is részt vehetnek.

Tanfolyamok
Az előadások mellett a Zsigmond Király Főiskolával közösen önkormányzatunk tanfolyamokat is hirdet, amelyekre a tandíj egységesen 10.000 forint lesz. Minden tanfolyam tíz alkalomból áll, s minden alkalom 2-2 tanórát (45 perc) tartalmaz.
A tanfolyamok helyszíne az Önkormányzat, illetve az Aranykorközpont épülete lesz, a pontos hely- és időbeosztást további számainkban közöljük.
A tanfolyamok (amelyek mindig hétköznap lesznek) témái a következők:
Kezdő angol • Haladó angol • Európai művelődéstörténet-Művészettörténet I. • Európai művelődéstörténet-Művészettörténet II. • Étkezéstörténet • Filmtörténet • Lakberendezés • Környezetvédelem-Környezetegészségügy-Környezetpolitikák • Dietetika • Angol beszélgetés • Időstorna • Keleti orvoslás – Jóga – Egyetemes vallástörténet • Keleti vallások • Kezdő internet • Informatikai biztonság

A tanfolyamok minimális indulási létszáma: 5 fő.

Jelentkezni lehet:
Előjelentkezéssel: korkozpont@gmail.com
Személyesen, befizetéssel: szeptember 2-ától, minden hétfőn, szerdán és pénteken, 15 és 17 óra között a Korközpont irodájában.
Cím: 2000 Szentendre, Dunakorzó 18. földszint
(a Mozi épülete)

Dr. Jászberényi József
Szentendrei Aranykorközpont Igazgató

Nagy siker a szentendrei idősoktatás

A Szentendrei Aranykor Központ az országban a legsokrétűbb szolgáltatást nyújtja az idősek számára – mondta Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője. A városunkban élő felnőttképzési szakember igencsak a szívén viseli az 50 fölötti lakosokat. Többek között az ő kezdeményezésére jött létre a P’Art Mozi épületében működő központ, amely nagyon sok mindenben tudja segíteni a hozzá fordulókat. Az első évad eredményeiről és a további tervekről nyilatkozott a Szentendre és Vidéke szerkesztőségének.

Milyen tapasztalatai voltak az első teljes évadnak?
Kitűnően működik. Az előzmények is sokat ígértek, de a legszebb reményeinket is túlszárnyalta az elmúlt évad. Már nem csak előadások voltak, hanem komoly tanfolyamok is, amelyek – a költségtérítés ellenére is – népszerűek és sikeresek lettek. A Szeniorok Szentendrei Akadémiája (SZESZA) – az önkormányzat áldozatvállalása nyomán – ingyenes előadássorozatot kínál az itt élő idősebb lakosságnak. A Szentendrei Szeniorok Iskolája (SZESZI) pedig a már említett 10 ezer forintos tanfolyamokkal szolgál hasznosítható tudást. Ezekből hatféle zajlott az előző tanévben, mintegy 70 résztvevővel, és olyannyira népszerű lett, hogy szeptembertől sokkal több indulhat.

Milyen az akadémia és az iskola színvonala?
Sokféle idősoktatás létezik ma Magyarországon. Rólunk, amit a ZSKF szervez, azt érdemes tudni, hogy mi egy komplex rendszerben dolgozunk. Hangsúlyozom, hogy minden oktatónk kvalifikált egyetemi tanár, nem csak szakterületének kiemelkedő tudású egyénisége, hanem egyben kiváló előadó is. Jól mutatja a színvonalunkat, hogy egyre több önkormányzat lép be az idősoktatási rendszerünkbe. Immáron hat budapesti kerületben és számos vidéki városban vannak a ZSKF égisze alatt idősképzések.

Szentendre is ezek közé tartozik. Hol tartunk az úton?
Minden szentnek maga felé hajlik a keze – szokták mondani. Igaz, én nem érzem magam szentnek, de mivel családommal együtt Szentendrén élek, ezért külön is a szívemen viselem az itteni képzést. Ennek is köszönhető, hogy jelenleg a városunkban van a legsokrétűbb időseket támogató programunk. ehhez persze kellett az önkormányzat aktív támogatása, áldozatvállalása is. Az Aranykor Központ létrehozása és működtetése például kiemelkedő jelentőségű. Itt ugyanis nem csak a SZESZI és a SZESZA szervezése és lebonyolítása folyik, hanem egyfajta hídszerepet is betöltünk az idős lakosság és az önkormányzat között. Hangsúlyozom tehát, hogy nem a nyugdíjas klubok, szervezetek helyett jött létre a központ! Mi szolgáltatást nyújtunk elsősorban az idősebb szentendrei embereknek.

A közeljövő és a távolabbi jövő tervei?
Szeptember másodikán nyit a nyári szünet után a központ a P’Art Mozi épületében. Az akadémia és a tanfolyamok szeptember végén indulnak. 16 képzést hirdettünk meg, és már az előjelentkezések is nagyon biztatóak. A további terveink pedig még nagyobbak. Egyrészt 2-3 éves munkába fogunk bele és elkészítjük a teljes helyi nyugdíjas szociális térképet. Ez azt jelenti, hogy mind a mintegy 8800 helyi nyugdíjast személyesen keressük föl egy kérdőívvel. Az álmom pedig az, hogy egyszer létrejön egy valódi Szentendrei Nyugdíjas Iskola, ahol 60-70 tanfolyamon vehetnek részt a helyi idősek, mégpedig úgy, hogy a támogatásoknak, szponzoroknak köszönhetően ez számukra ingyenes lesz.

Van erre reális esély?
Van. Amibe eddig belefogtunk itt Szentendrén, az sikerült. Nagyon tetszik a mostani városvezetés pragmatikus, támogató, segítő hozzáállása, ezért úgy vélem, ha továbbra is ilyen pozitívan, támogatólag állnak a szentendrei nyugdíjasok ügyéhez, akkor van esély arra, hogy ez az álom is valósággá váljon.

Kempf Károly Ignác