2013. július 15., 11:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Július 11-én Lőrincz Árpád az Országos Szúnyoggyérítési Program Főigazgatója és Kenyeres Zoltán szakértő adott tájékoztatást a Dunakanyar 31 településének polgármesterei számára a Városházánk Dísztermében. Elmondásuk szerint 2010 óta nem volt ekkora szúnyoginvázió. Most a gyötrő és oldalfoltos szúnyogok támadnak a 45 hazai fajból. Nagyon fontos bejelentés volt, hogy új, emberre veszélyes fertőzés megjelenését nem észleltek.
A Dunakanyart, főleg Szentendrét kiemelten kezelik a védekezésnél. A tájékoztatásuk szerint július 10-én már a 3. irtási hullám ért véget a településünkön. Augusztus 31-ig még 3 földi és 3 légi irtás lesz a városunkban. A VSZ Zrt. ezeken túl turisztikai irtást kér, ha a szakértő indokoltnak tartja. Összesen 460 hektáron van irtás jelenleg (a turisztikai irtásunk 230 hektár szokott lenni)
Az irtás alapesetben a Dunától 5 kilométerig terjed. Lakatlan területen ennél keskenyebb, lakott területen ennél szélesebb sávban irtanak. A területi határ módosítása lehetséges, ha a szakértő támogatja.
Elmondásuk szerint a zöldek és a méhészek már folyamatosan tiltakoznak az irtás ellen, mert a legyeket, kullancsokat és egyéb kis rovarokat is kiírtja mind a légi mind a földi (50 m sugarú meleg köd) védekezés.
Szentendrén az Ügyfélszolgálathoz lehet a szúnyoggal kapcsolatos bejelentéseket megtenni.