2019. szeptember 6., 19:48
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Postás strandon megrendezett Szentendre Városi Sportnapon, szeptember 6-án adták át hivatalosan is az uniós támogatásból létesült fitneszparkot – az átadót a katonazenekar közreműködése tette igazán ünnepélyessé.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében örömmel számolt be arról, hogy újabb hat eszközzel bővült városunkban a sportolási lehetőség. „A város vezetése számára fontos, hogy a szentendreiek minél otthonosabban érezzék magukat, ezért is fejlesztettük a Postás strandot az MTÜ (Magyar Turisztikai Ügynökség) támogatásával, ahol a kikapcsolódás mellett sportolási lehetőségeket is biztosítanak a strand területén épült pályák és a most elkészült fitneszpark. Örülünk az Egészségfejlesztő Iroda megalakulásának, és támogatjuk az egészséges életmód, a prevenció érdekében végzett munkájukat” – mondta a polgármester.

Dr. Pázmány Annamária igazgató főorvos, az EFI szakmai vezetője elmondta, hogy a szentendrei rendelőintézet 100 000 ezer ember lát el, és mivel egyedüliként végzi a gyógyítást egy ilyen nagy térségben, a gyógyító munka mellett még nagyobb szerepe van a prevenciónak, amelyre – a magyarországi gyenge mutatók miatt is – nagy szükség van.

„A kutatások szerint az egészségügy 11%-ban tud hozzájárulni az egészséghez, több mint 40% pedig az életmódon múlik. Fontos, hogy mindenki átérezze ebben a saját felelősségét, mi ehhez próbálunk segítséget nyújtani. Évtizedek óta működik az Egészséges Városért Közalapítvány, most pedig az elsők között pályáztunk az EFI létrehozására. Az iroda tavaly október 1-jei megalakulása óta már számtalan programot szervezett az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében” – mondta az igazgató asszony.

Végül megköszönte, hogy a város ilyen szép helyszínt biztosított a fitneszparknak, mely közel kétmillió Ft-ból valósult meg a VEKOP 7.2.2.-17-2017-00005 számú pályázati támogatásnak köszönhetően, és kívánta, hogy használja mindenki egészséggel.

A szalagátvágás után többen is kipróbálták az eszközöket – elliptikus sétálót, lábizom-erősítőt, „légben járót”, „szörföt”, mellizom-erősítőt és evezőpadot –, nekik Törökné Bakos Beáta gyógytornász segített a gyakorlatok helyes végrehajtásában a sérülések elkerülése érdekében.

A park a nap 24 órájában biztosít lehetőséget a testedzésre a 14 év feletti korosztálynak.

Fitneszparkok Szentendrén

Városunkban az első fitneszpark 2014-ben épült, a Püspökmajor-lakótelep Károly utcai részén a körzet önkormányzati képviselője, Pázmány Annamária ötlete alapján. Az addig elhanyagolt tér ezzel közösségi térré lett. 2018-ban a lakosság kérésére napvitorlákat telepítettek a parkban az árnyékolás megoldására.

2015-ben épült meg a családbarát pihenőhely a Czóbel parkban, a fejlesztés részeként kültéri street workout eszközöket telepítettek.

Idén szeptemberben – szintén Pázmány Annamária, az SZEI Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője kezdeményezésére – a Postás strand területén készült el a harmadik fittneszpark hat eszközzel.

Még idén ősszel – szintén pályázati támogatásból – a Füzesparkban létesül öt kültéri eszközből álló fitneszpark lakossági kérésre, Zakar Ágnes képviselő kezdeményezésére.

Szintén idén ősszel készül el a Pap-szigeten, közvetlenül a híd utáni területen egy újabb fitneszpark hét eszközzel önkormányzati forrásból, lakossági kérésre, illetve Pannónia-telepen, a Honvéd utcai játszótérre is telepítenek két eszközt.