2022. augusztus 12., 22:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) honlapján 2022. augusztus 12-én (péntek) közzétett bejegyzésében és a szolgáltatási területén fekvő tizenöt településnek – így Szentendrének is – megküldött levelében arra kéri az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy a rendkívüli aszályos időjárásra és a megnövekedett vízfogyasztásra való tekintettel – az újabb vízkorlátozás bevezetésének elkerülése érdekében – takarékoskodjon a rendelkezésre álló vízkészlettel.

A társaság üzemeltetési tapasztalatai szerint a hetek óta tartó száraz, aszályos időszakban a vízfogyasztás egyértelműen növekszik.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a DMRV szolgáltatási területén a következő napokban sem várható számottevő csapadék érkezése.

A DMRV tájékoztatása szerint jelenleg a társaság minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik, szolgáltatási területén sehol sem alakult ki vízhiány. A folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében minden személyi és technikai eszköz maximális kapacitással való működtetése ellenére az egyre növekvő fogyasztási igények a vízellátó-rendszer fokozott igénybevételét okozzák. A DMRV arra figyelmeztet, hogy a fogyasztási igények további emelkedése, illetve esetlegesen előforduló műszaki meghibásodás esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, amelynek következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Fentiekre tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson – kérik, valamint felhívják a lakosság és az önkormányzatok figyelmét az alábbiakra:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)
  • Csökkentsék a növényzet locsolására használt vízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát
  • Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést – utak, járdák locsolását
  • az önkormányzatok minimalizálják a közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezést

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén – a folyamatos ivóvíz-szolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében – a társaság az érintett települések esetében vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni.

A DMRV Zrt. és Szentendre város önkormányzata köszöni az együttműködést és bízik abban, hogy a szentendrei lakosság – az idei nyár folyamán tanúsított példaértékű, önmérsékletet tanúsító, a vízfelhasználás pazarlását mellőző magatartásához hasonlóan – eleget tesz a térséget fenyegető újabb vízkorlátozás bevezetésének elkerülése érdekében tett felhívásnak.