2017. február 27., 16:05

Vasvári Csabával, a Szentendrei Teátrum igazgatójával beszélgettünk a Tavaszi Fesztivál idei programjairól.

Az idei Tavaszi Fesztivál programkínálata nagyon erős, sokrétű és színes. Milyen koncepció mentén alakult ki a műsor?

Az idei kínálatot – festői hasonlattal élve – tünékeny, áttetsző pasztellszínek tarkítják. A programokat erősen áthatja a líra, hiszen idén nemcsak Arany-évforduló, de Hamvas-évforduló is van, ezért fesztiválunk Arany János születésnapjától a költészet napjáig tart. Egy fesztivál összeállításánál természetesen, a szerkesztői szándék és a tartalomra vonatkozó kezdeti elképzelések mellett, mint mindenben, ami művészettel kapcsolatos, az élet is nagy rendező. Az ihlet mellett persze jelentős szerepet kap a pénzügyi keret is.

 

A költői esteken túl remek színpadi műveket láthat idén a közönség…

A líra jegyében fogant fesztiválprogramban erős a drámai vonal is. Két Bergman-darabot tűztünk műsorra, a Jelenetek egy házasságból címűt a Radnóti Színház művészeinek tolmácsolásában, a Personát pedig a szentendrei Teátrum saját bemutatójaként. Úgy érzem, Bergman művészete egyfajta határterületen mozog, varázslatos művei határterületet képeznek a dráma és a líra között. Archetipikus drámai jelenetsorokon keresztül olyan lélektani kérdéseket vet föl lírai finomsággal, amelyek mindannyiunk számára ismerősek, így aztán bennünk is felvetődhetnek a szereplőkben felmerülő kérdések… Meddig tart a személyiségünk határa, milyen döntések befolyásolják sorsunkat, hogyan hatnak ránk a környezetünkben élők, meddig engedjük, hogy hassanak ránk? A Persona hőseit is ugyanezen kérdések foglalkoztatják. Unikális a Szentendrei Teátrum történetében, hogy a nyári évadot megelőzően, már a Tavaszi Fesztivál ideje alatt is tartunk színházi bemutatót. A Persona színpadi adaptációját Garai Judit készítette, elképesztően izgalmas a szövegkönyv, és nagyon testhezálló a három szereplőhöz. Balsai Móni az ápolónő, Alma szerepét, Györgyi Anna Elisabeth Voglerét, a színésznőét és Urbanovits Krisztina pedig a doktornő szerepét játssza. Azt a titkot pedig, hogy itt valójában egy monodrámát látunk, csak az előadás nézői fejthetik majd meg. A díszlet és jelmeztervezőt, a zeneszerzőt és a világítástervezőt leszámítva ez női darab, női produkció, hiszen Garai Judit fordította újra, és adaptálta színpadra a bergmani művet, Hidvégi Nóra rendezi az előadást, melyben a három remek színésznőt láthatjuk majd a színpadon. Izgalmas, érdekes előadásnak ígérkezik, egészen különleges látványvilággal, s nagyon nagy értékének tartom, hogy az alkotók –  annak ellenére, hogy emblematikus alkotást visznek színpadra – bátran mernek elszakadni az eredetitől, önálló entitást hozva létre ezzel.

 

Mit emelne még ki az idei kínálatból?

A fesztivál nyitóelőadása szintén kuriózum lesz: Arany János balladaköltészete ihlette táncszínházi előadással mutatkozik be a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat. Az Irgalom! című táncjáték érdekes kísérlet, mélyen átszőve lírával és érzékiséggel a lélek legmélyebb rétegeit tárja fel. A zenei kínálat is nagyon színes idén, a klasszikusoktól, a könnyűzene különböző műfajain keresztül rendkívül sokrétű a program. Több mint egy tucat zenei eseménnyel várjuk a közönséget.

 

A fesztivál külső megjelenése is jól átgondolt és látványos ebben az évben is…

A fesztivált átható líraiság  a programfüzeten, a plakátokon is szembetűnő. Figyeltünk arra, hogy a sokrétű kínálat tálalásában a tavasz finom színei, hangulata, és a fesztivál arculati elemei mindenhol visszaköszönjenek. A fesztivál tavaly debütáló, és igen népszerűvé vált madárka-logója mellett idén úgy gondoltuk, legyen a programsorozatnak arca is, mégpedig maga Balsai Móni, aki a fő attrakció, a Persona egyik kulcsfigurája. Móni nagyon széles palettán dolgozó, mindig meglepetéseket okozó, mindig megújulni képes művész. Finom, érzékeny, különleges, ugyanakkor vad, energiákkal teli lénye elbűvölően izgalmas, forrongó, tavaszi szerelmes vershez hasonlítható. Ezért is választottuk őt a Tavaszi Fesztivál arcának, s nagyon örültünk, hogy ő ezt szívesen vállalta.

 

A nagyobb programkínálat mellett milyen újdonsággal rukkol elő az idei fesztivál?

Újdonság az idei Tavaszi Fesztiválon az első alkalommal megjelenő bérlet-konstrukció, mellyel jelentős kedvezménnyel tekinthetik meg programjainkat kedves nézőink. Színházi bérletet kínálunk a két Bergman-előadással, valamint a Fugato Orchestra és Tompos Kátya koncertjével. A válogatásnál azokra figyeltünk, akik fogékonyak a színházi produkciókra. Úgy gondoltuk, a drámai produkciókon túl talán arra is kíváncsiak lesznek, hogy egy remek színésznő, Tompos Kátya, aki gyönyörűen énekel, hogyan közelíti a kortárs vonulatokhoz a klasszikus zene legszebb dallamait. Hamvas-bérletünk pedig a költői estekre fókuszál: Takács Kati Tóth Krisztina műveit álmodta színpadra, Widder Kristóf táncművésszel és zenész barátaival együtt. Emellett Rátóti Zoltán és a csellista Kántor Balázs Hamvas-estje, borkóstolással egybekötve és Adorjáni Bálint költészet napi Szabó Lőrinc-estje is igazi különlegesség lesz.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
pén 19

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 19

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
pén 19

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
pén 19
pén 19

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
pén 19
pén 19
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28
vas 28