2016. március 25., 15:48

Teltházas megnyitó a Ferenczy Múzeum Szentendre-termében

A Ferenczy Múzeumban egy gombostűt sem lehetett volna leejteni Regős István festőművész Fényjátéktér című kiállításának megnyitóján, március 24-én. A tárlat elé Gulyás Gábor múzeumigazgató és Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester mondott köszöntőt, Lackfy János költő pedig rendhagyó tárlatvezetéssel tette szórakoztatóan pezsgővé a megnyitót.

regos kiallitas (17)

Gulyás Gábor kiemelte, hogy Regős István tárlatával „debütál” a Szentendre-terem, a múzeum utcafronti kiállítótere, ahol ezentúl kéthavonta rendeznek tárlatot a város kiemelkedő képzőművészeinek munkáiból. A szentendrei kortárs művészetet reprezentáló kiállítások által érzékelhetővé válnak azok a tendenciák, melyek meghatározzák Szentendre jelenét és közelmúltját. – A cél, amit igazgató úrral közösen kitűztünk magunk elé, – hangsúlyozta Gyürk Dorottya is – nem kisebb, mint hogy e kiemelkedő művészeti hagyománnyal rendelkező város újra betölthesse hivatását: Szentendre ismét a képzőművészet hazai fővárosává váljék.  Ez csak akkor lehetséges, ha nem leszünk provinciálisak, ha beengedjük a nemzetközi trendeket, ha azokhoz mérjük magunkat, a szentendrei képzőművészetet. Ehhez kellenek nemzetközi vonatkozású kiállítások. De  az előzmények, a szentendrei gyökerek nélkül erre nem formálhatnánk jogot. Az előzmények: Szentendre festői, képzőművészeti öröksége kötelez bennünket, a mércét hasonlóan magasra kell tennünk, mint elődeink tették.

 

regos kiallitas (30)

A rendhagyó kiállítás-megnyitón hömpölygő népes közönséget Lackfy János költő vezette végig képről-képre. Az izgalmas „tárlatvezetés” során az alkotások ihlette férfi-nő párbeszédekből (vagy inkább egymás mellett elbeszélésekből) egy kapcsolat hullámvölgyei rajzolódnak ki. A Regős-művekhez csak asszociatív szellemi játékkal fűződő, szórakoztató szövegek révén itt és most önálló irodalmi mű is született. A két nézőpontból ábrázolt párkapcsolati „monológok” mintegy megelőlegezték a Szentendrei Tavaszi Fesztivál egyik igencsak sikergyanús  előadásának hangulatát: Janikovszky Éva A lemez két oldala című darab kontrasztos szövegvariánsait.

regos kiallitas (34)

A parádés megnyitó után érdemes újra visszatérni a tejfehér falakon remek érzékkel elhelyezett művekhez. Kopin Katalin kurátor a kiállításba mintegy negyven műalkotást válogatott, s ezek húsz különböző helyről érkeztek. A kiállítás-rendezők kiváló ritmusban tagolva helyezték el a térben az alkotásokat, témakörök, hangulatok, korszakok mentén csoportosítva.

A Munkácsy-díjas művész szürrealista hangulatú, groteszk, pop-art elemeket ötvöző festményeire nem titkoltan Magritte és Anna Margit festészete hatott. A tűéles, precízen kidolgozott festményeken az urbánus tér, az épített környezet dominál, miközben hiányzik a képekről az emberi alak. Gyakran helyezi a szemlélőt művei alanyává, például az autó volánja elé helyezett látvánnyal. A néző különös, statikus utazást élhet át az elidegenített tájat szemlélve.

Regős István a humort, iróniát meglepő eredetiséggel szövi munkáiba. Átértelmezett és továbbgondolt tárgyai – az utazóbőrönd-sorozat, a régi, kopott rádiók képpé dermedve – különböző idősíkokat vetítenek egymásra. A szürrealizmus és a mágikus realizmus mellett nem idegen Regős művészetétől az abszurditásig fokozott irónia – ez utóbbira jó példa a használati tárgyként új formai-esztétikai értéket kapott Trabant-kanapé.

regos kiallitas (21)

Művein hangsúlyos szerepet kapnak a megvilágítási effektusok: mesterséges, rideg fénypászmák emelik ki a tájak, az épületek formáit. Regős finom érzékkel hangolja rá képei szemlélőit a történelmi korok megértésére, olykor pusztán a környezet megjelenítésével. Időutazásaiban finoman kapcsolódnak tárgyak, szimbólumok, emlékek, életérzések. Tipikusan kelet-közép európai szemléletű festményeivel találkozhatunk például Jellemrajz nyaralókkal sorozatában.
Regős István tárlata május 22-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10-18 óra között a Ferenczy Múzeum Szentendre-termében (Kossuth Lajos utca 5).

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

 

Április 10. vasárnap
Szimbólumtár – családi nap Regős István Fényjátéktér című kiállításában

10:00-11:00        Múzeumpedagógia 4-7 éveseknek

11:00-12:00        Múzeumpedagógia 8-13 éveseknek

 

Április 23. szombat, 14:00

Bőrönd időutazóknak, tárlatvezetés a kiállítás kurátorával

 

Április 26. kedd, 18:00

Temesi Mária operanagykövet estje

 

Április 27. szerda, 11:00

Szenior Szerda

Kelet-európai hangulat – Kopin Katalin művészettörténész előadása

regos kiallitas (41)  regos kiallitas (43) regos kiallitas (44)   regos kiallitas (47)

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.