2013. április 22., 12:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Április 17-én vízügyi szakemberek és az IBS (a mobil falat szállító cég) munkatársai 8 órás elméleti képzést tartottak a mobil árvízvédelmi falat a jövőben felállító három 8-10 fős csapatnak. A képzésen megismerkedtek a mobil árvízvédelem minden fontos részletével, valamint az általános árvízvédelmi képzést is kaptak.

Ritka látványban volt része a korzón járóknak április 18-án, ugyanis a teljes 333 méteres szakaszon felállították a mobil árvízvédelmi falat. A fal felépítése – a közben zajló oktatással együtt – mindössze 4 órát vett igénybe, tehát az építők bőven a 8 órás limitidőn belül teljesítettek és még aznap lebontották. A teljes mobil árvízvédelmi falat ritkán fogjuk így 180 cm-es magasságban látni, ugyanis legutóbb a 2006-os árvíznél lett volna rá szükség, de ott is csak körülbelül 100 cm magasságban. A sikeres gyakorlat után a város hivatalosan is átvette az IBS által leszállított elemeket és hamarosan elkezdődnek a most már teljesen üzemkész mobil fal terheléspróbái, melyek után hivatalos dokumentumok is igazolni fogják, hogy alkalmas a védekezésre.

A múlt héten a 6-os szakaszon tovább építették a szivárgórendszert és elkezdték a közvilágítás és a locsolórendszer helyének tervezését. Megkezdődött az 5-ös szakaszon a gát köveinek bontása, hogy felújítva, megerősítve kerülhessenek vissza a töltés oldalára. A 4-es szakaszon elbontották a kerékpárutat és elkezdődött a résvezető gerenda építése és a patak túloldalán a parkolóban kialakította a kivitelező a munkaterületét.

A következő hetekben a kivitelező – ahogy a munkafázisok engedik – visszahúzza a munkaterületet védő kerítését és a korzón az utat letakarítja, hogy a turistaszezon közeledtével a lehető legkevésbé zavarják a gátépítési munkák a város életét.

A következő időszakban várható munkák

  • 7-es szakasz: töltés és sétányépítés
  • 6-os szakasz: átemelő akna építése a Lázár cár térnél, a teljes szakaszon a szivárgó rendszer építése, lábazati kőszórás építés, valamint sétányépítés
  • 5-ös szakasz: szervizút építés, rézsü burkolási munkák
  • 4-es szakasz (az emlékműtől a Bükkös patakig): szervizút építés, résvezető gerenda építés

Összeszerelték a teljes mobil falat

Új munkák kezdődnek a gáton

A gátépítés áprilisi munkái

 [fbphotos id=568531039847782]