2017. augusztus 22., 11:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közel 10 milliárd forintot szán a kormány a szentendrei fejlesztésekre a 2017-2030 közötti időszakban. Megújul a Fő téri Kereskedőház, a Dunakorzó és a Skanzen, összekötik Budapestet Szentendrével a Bubi kerékpárosrendszerrel.

A kormány meghatározta a Dunakanyar kiemelt turisztikai térségbe tartozó településeket, valamint elfogadta a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről szóló, a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó stratégiai fejlesztési programot. A Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint 70 település tartozik a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséghez, ahol a következő években 35 fejlesztést terveznek.

Szentendrén elsődleges cél az aktív turizmus fejlesztése, melynek megvalósítását elősegíti Budapest és Szentendre tervezett összekapcsolása a Bubi közbringarendszerrel. A kormány a kerékpáros-hálózat bővítésére 1 milliárd forint hazai forrás támogatást nyújt.

Szentendre vonzóvá tételéhez további fejlesztések kapcsolódnak. A Szentendrei Szabadtéri Múzeum, a Skanzen látogatóbarát fejlesztésére 200 millió forintot, a történelmi belváros magjában, a Fő téren álló egykori Kereskedőház, a Szentendrei Képtár időszerű rekonstrukciójára 2,6 milliárd hazai forrást szán a kormány.

A mobilgát megépítése után elkezdett fejlesztés következő lépcsője 2,6 milliárd forintból valósul meg, a Dunakorzó újjáépítése mellett pedig további 3 milliárd forintot szánnak Szentendre városképének turisztikai szempontú fejlesztésére.