Szentendre hídja – hol és mikor?

Az EuroVelo (Európai Kerékpárút Hálózat) egész Európát átszelő, részben megvalósult, részben tervezett kerékpárút-hálózat, ennek egyik útvonala az EuroVelo 6, ami Magyarországon is áthalad. Az „EuroVelo 6 kerékpáros útvonal fejlesztése Dömös-Szentendre szakaszon” EU-s támogatási forrásból megvalósításra váró projekt tervei alapján, városunkból egy kerékpáros és gyalogos híd vezetne át a szigetre.
A tervezés során különböző hídhelyszíneket vizsgáltak meg. Jelenleg csak a Határcsárdánál létesítendő híd rendelkezik érvényes környezetvédelmi engedéllyel, de a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) további két hídhelyet is lehetségesnek tart Szentendre Belvárosának északi részén, a Pásztor rév, ill. a Rév utca térségében, míg a Belváros, illetve a Duna korzó forgalmát kevésbé terhelő déli hídhelyszín vizsgálatától elzárkózik, arra hivatkozással, hogy ennek a helyszínnek a választása a projekt tervezett ütemtervét veszélyeztetné, és végső soron az uniós forrás elvesztését okozná. Ugyanakkor figyelmen kívül hagyja azt, hogy az Európát átszelő kerékpárút-hálózat meg nem épült szakaszainak megvalósítására nyilvánvalóan lesznek további források a következő Uniós költségvetési ciklusban is. Így a Szentendrét a szigettel összekapcsoló kerékpáros híd beruházásra akár nagyobb összegű támogatással is lehet számolni, mint amennyi erre a célra a kormány most szánni kíván.
A városvezetés 2020. január 31-ig kapott határidőt, hogy döntsön, melyik hídhelyszínt támogatja. Ezt követően – amennyiben a város képviselőt-testülete a belvárosi híd megvalósítását támogatja – a NIF Zrt., a 2019 őszén kiadott másodfokú környezetvédelmi engedéllyel szemben új engedély kiadását kezdeményezi.
Szentendre városképét és közlekedési kapcsolatait alapvetően meghatározó, vagy éppen megváltoztató döntés folyamatába a város vezetése be kívánja vonni a szentendreieket.
Éppen ezért nyilvánossá, könnyen elérhetővé kívánja tenni a város tervezett hídjával kapcsolatosan fellelhető dokumentumokat. Ezen az oldalon folyamatosan tesszük közzé ezeket, hogy városunk lakói megalapozottan tudjanak véleményt nyilvánítani.

következő oldal >>