2023. december 15., 20:41

Befejezték a napelemes közvilágítás szerelését a Duna korzó és a Kossuth Lajos utca közötti gyalogos-kerékpáros úton a kerékpárosnyomvonal-beruházás részeként. A Bükkös patak gátján húzódó megvilágított út látványa tovább emeli az esti belváros hangulatát.

Az utat tizenöt napelemes, led lámpa világítja meg. A lámpafejekben elhelyezett akkumulátorok mintegy 4000 alkalommal képesek az éjszakai működést biztosítani, egyszeri feltöltéssel minimum 300 óra napfénymentes garantált üzemidővel. A napelem töltéséhez nincs szükség intenzív napsütésre, elegendő a szórt fény, intenzív napsütés esetén az akkumulátor néhány óra alatt feltöltődik. A lámpatestekben mikroszámítógépes vezérlés szabályozza a téli-nyári működést, kezeli az éjszakai megvilágítást, a pótmegvilágítás bekapcsolását.

Pál Gábor, a belváros képviselője (jobbra) régóta szorgalmazta, hogy legyen közvilágítás ezen a területen (Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)

A kerékpárosnyomvonal-beruházás keretében összesen 27 napelemes lámpát telepítettek, a Duna korzó és a Kossuth Lajos utcai szakaszon kívül a Jobbágy–Mária utcai híd környékén is napelemes lámpák világítják meg a kerékpárutat.