2016. szeptember 21., 09:56

Az Art Capital fesztivál népszerű programjai a P’Art mozi filmvetítései, és az azokat követő beszélgetések. Programgazdaként az intézmény vezetője, Klötz Ildikó válogatta az idő témához köthető filmalkotásokat és a szakértő vendégeket. Szeptember 20-án az Ernelláék Farkaséknál című film vetítése után az alkotókkal Schramkó Péter beszélgetett.

A teltházas, rendkívül jó hangulatú estet ritkán tapasztalt érdeklődés előzte meg. Nem véletlenül, hiszen a Karlovy Vary Filmfesztiválon a legjobb alkotásnak járó Kristály Glóbuszt elnyerő Ernelláék Farkaséknál című filmet premier előtt itt, Szentendrén vetítették, nagy nyilvánosság előtt először.

Ahogy Hajdu Szabolcs, a film rendezője és szereplője, valamint a stáb több tagja elmondták, az alkotás speciális forgalmazási rendszerben, a forgatási helyszínen, saját lakásukban vagy barátok, ismerősök otthonaiban volt eddig látható. Így derült ki számukra az, mekkora igény van az emberekben a közösségi együttlétre. Tehát szeptember 29-ig folytatják a sorozatot Budapest különböző otthonaiban.

A különös, egy lakásban játszódó film alapját az azonos nevű színházi előadás adta, amelynek írója és rendezője is Hajdu Szabolcs volt. Ahogy elmesélte, életük  nehéz periódusát élték, s a darab abból a vágyból született, hogy megosszák másokkal is a gyerekneveléssel kapcsolatos és anyagi eredetű problémáikat. Ezek a helyzetek, ezek a hétköznapi dolgok – gyerek, pénz, irigység, szeretetéhség – nemcsak magyarok vagy közép-európaiak, hanem bárhol léteznek.

Miután az erősen személyes darabra a közönség jól kapcsolódott rá, úgy döntöttek, hogy filmet csinálnak belőle. Pályázni nem akartak, mert hosszadalmas és sok kompromiszummal jár, így elhatározták, hogy saját erőből, a személyes tárgyakkal teli otthonukban fogják a filmet leforgatni.

Az tűnt a legegyszerűbbnek, hogy színész barátaikkal együtt játszanak a filmben, hogy saját gyerekeik alakítják a filmbelieket, s a tanítványok, a Metropolitan Egyetem huszonéves hallgatói vállalják az operatőri és vágói munkát. 14 nap alatt sikerült leforgatni a 80 perces filmet. Két hétig reggeltől estig együtt volt a stáb, s a családias hangulatú forgatás alatt a barátok hoztak nekik ennivalót. Nem számított, mi a feladat, mindenki csinált mindent.

Az Esztert játszó Török-Illyés Orsolyának, Hajdu Szabolcs feleségének a hatalmas felfordulásban csak az volt a kikötése, hogy maradjon meg a lakásban legalább a kis cselédszoba nyugodt szigetként. Persze hamar bekerült 3 lámpa, majd a vágó is oda költözött.

A két gyerek, Lujza és Zsiga szívesen vett részt a forgatásban. Zsigával akadt néha nehézség, mert elsőre ugyan szívesen eljátszotta a jelenetet, de az ismétlés már nem volt az ínyére. Ilyenkor a hamburger, a kóla, a sorozatok – vagyis a tiltott dolgok engedése segített.

Hajdu Szabolcs számára az Ernelláék Farkaséknál nemcsak egy rangos díjat hozott, de azzal a tanulsággal is járt (igaz anyagilag lenullázódtak), hogy a függetlenségük megőrzése mellett kevesebb pénzből is meg lehet csinálni egy filmet.

ernellaek-2 ernellaek-3 ernellaek-4 ernellaek-6 ernellaek-7 ernellaek-8

Fotók: Paraszkay György

 

Rappai Zsuzsa

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
csü 28

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 28

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
csü 28

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.