2023. szeptember 19., 17:10

A Ferenczy Múzeumi Centrum tisztelettel vár mindenkit Erdélyi Gábor – Társításaim című kiállításának megnyitójára szeptember 30-án az IKON kiállítótérbe.

A megnyitó időpontja: 2023. szeptember 30. (szombat), 17 óra
Helyszín: IKON – Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)

A vendégeket üdvözli: Lauter Éva múzeumigazgató-helyettes
A kiállítást megnyitja: Zsikla Mónika művészettörténész
Kurátor: Muladi Brigitta művészettörténész
A kiállítás 2023 október 1. – december 31. között csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Erdélyi Gábor a 90-es években induló művész, az ezredfordulón már generációjának egyik reprezentáns művésze, a képzőművészeti médiumok határterületeire viszi el a látogatót. 1999-ben a Velencei Biennálén, A techné vállalása – Posztkonceptuális objekt -, illetve installációművészet Magyarországon című csoportos kiállításon képviselte hazánkat. Alapkoncepciója szerint a művei „banálistól a szokatlanon át a fenségesig terjedő, többnyire illogikus kettősségek szimbiózisában válnak képekké. E munkák metaforák és tűnődések, miközben szándékaim szerint segítenek az életünkre vonatkoztatható pólusokat összebékíteni” – Erdélyi Gábor.

Kilátás a márványra – 2022

Erdélyi olyan kölcsönhatásban álló képobjektek formájában fejti ki a műfajának vizuális, és elméleti kritikáját is érintő koncepcióit, amelyekben már nem működnek a művészettörténeti nyelvezet általános fogalmai. Egyetlen ponton tartja szigorú határok között tevékenységét, és ez a munkáinak végletekig professzionális technikai kidolgozottsága. Sajátos filozófiája az állítás (meggyőződés) és tagadás (kétely) kibillenthető egyensúlyát keresi, amely paradox módon a kép hiányát helyezi fókuszába, és téma helyett az üresség, a bizonytalanság és az elgondolás (idea) megjelenítésének igényén épül fel. Ebben az ambivalens rendszerben a művész egyik eszköze a képet óvni szándékozó tárolódoboz, és az ismeretlen, anyagiságában nem létező kép. A megvalósulás két végpontja – az áthatolhatatlan anyag (márvány) és a lehelletfinom tüll fedte, keretbe foglalt anyagtalanság áttűnésének végtelen könnyűsége – között történik.

Éjjel-Nappal – 2020

A kiállítás egyik kulcsműve (és kakukktojása is) a tökéletesen kivitelezett, rendkívüli pontossággal megalkotott képek között egy hibás, sőt félbetörött objekt: a Baleset, hiány, harmónia című munka, amelynek látványosan megrepedt polikarbonát dobozkeretében metaforikusan fejeződik ki egy elmesélt élettörténet, a sérülés, a hiány, a lebegés után megtalált egyensúly vagy megnyugvás.

Baleset, hiány, harmőnia – 2021

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:

 • OKTÓBER 12. CSÜTÖRTÖK, 18:00
  Kurátori tárlatvezetés Muladi Brigitta művészettörténésszel
  Belépőjeggyel látogatható.
 • OKTÓBER 28. SZOMBAT, 17:00    18+
  Múzeumi Mesék Nagy Luca coach-, és meseterapeutával
  Belépőjeggyel látogatható.
 • NOVEMBER 9. CSÜTÖRTÖK, 18:00
  A művész szemével: Erdélyi Gábor és a kurátor tárlatvezetése
  Belépőjeggyel látogatható.
 • DECEMBER 29. PÉNTEK, 18:00
  Finisszázs
  Belépőjeggyel látogatható.
Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.