2024. április 8., 20:04

Hónapok óta a szükséges engedélyek nélkül kommunikál köztéren és a közösségi oldalakon a bejegyzés előtt álló „Összeköt” egyesület. A város nevének használatát az önkormányzat engedélyezné, amennyiben a jogosulatlanul használt logó helyett olyan szimbólumot választanak, amely a Szentendrei Önkormányzat hivatalos megjelenésével nem összetéveszthető, s ezáltal nem megtévesztő.

Tavaly decemberben gigantikus óriásplakátokon köszönt be, majd az idén a helyi nyilvánosság több fórumán is színre lépett a helyi Fideszhez tartozó egykori és mai politikusokat, más kormánypárti és civil személyiségeket tömörítő közösség.

A formáció képviseletében Balázsfalvi Balázs márciusban levélben kérelmezte, hogy a város nevét a jövőben felhasználhassák.

Az engedély megadásának feltételeit áttekintve a városvezetés azzal szembesült, hogy Szentendre Összeköt név alatt hónapok óta weblap, Facebook-oldal, és YouTube-csatorna is működik, továbbá számos nyomdai termék használta a város címerére utaló képi megjelenítést az alábbi képen látható formában.

A kérelem elbírálása során megállapítást nyert az is, hogy a Szentendre névvel képileg egységet képező módon egyesületként is használni kívánt logó Asszonyi Tamás ismert köztéri szobrának átdolgozása. Tekintettel arra, hogy a mű egészének vagy valamely azonosítható részének felhasználását engedélyezni a mű alkotója jogosult, az önkormányzat megkereste a szobrászművészt, aki elmondta: az átdolgozáshoz és annak felhasználásához, valamint  különböző felületeken történő sokszorosításához nem járult, és nem is szándékozik hozzájárulni.

A város hatályos névhasználati szabályozása szerint meg kell tagadni az engedély kiadását, ha a használat célja vagy módja másnak a jogait, illetve jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti.

Fülöp Zsolt polgármester a fentiekről levélben tájékoztatta a bíróság által még be nem jegyzett mozgalom képviselőjét, hangsúlyozva, hogy „amennyiben a fenti problémát – a megalakítás előtt álló Egyesület neve mellett jogosulatlanul használt logó elhagyásával – orvosolják, és a név használatának rendjéről szóló rendeletünk más rendelkezésébe sem ütközik, így különösen: az Egyesület megjelenítése a Szentendrei Önkormányzat hivatalos megjelenésével nem lesz összetéveszthető, s ezáltal nem megtévesztő, akkor névhasználati kérelmét az Önkormányzat engedélyezni fogja”.

FRISSÍTÉS – 2024.04.12.,16:50: Cikkünk megjelenése óta változtattak a formáció logóján: online felületeiken a logóban az Összeköt Egyesület elnevezés szerepel és az Agnus Dei ábrázolását is módosították – a szerk. 

(Borítóképünkön Asszonyi Tamás Vujicsics Tihamér-emlékkút című, Bogdányi utcában álló alkotása látható. Fotó: Bellai László / Szentendre.hu)