2013. február 15., 14:58
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dr. S. Nagy János több évtizedes munkával létrehozott, elsősorban a szentendrei művészetre fókuszáló képzőművészeti gyűjteménye először lesz látható Szentendrén, a MűvészetMalomban. Az itthoni közönség számára 2006-ban már lehetőség nyílott a kollekció teljesebb megismerésére a budapesti Kassák Múzeumban megrendezett kiállítás során, sőt egy kisebb válogatás 2007-ben, a németországi Tübingenben is bemutatásra került.  A gyűjteményhez számos olyan műalkotás tartozik, amelyeket különböző tárlatokról jól ismerhetünk, most azonban a gyűjtő ízlését és a városhoz való kötődését is reprezentáló kiállítás keretében láthatjuk ezeket viszont.
A szentendrei születésű S. Nagy János elkötelezetten gyűjti az 1926-ban megalapított Szentendrei Művésztelep alapító tagjainak és az 1920–30-as években itt otthonra lelő művészek munkáit, amelyek a nagybányai festői hagyományokat, a nagytekintélyű főiskolai mester, Réti István, és a szeretve tisztelt festőművész, Ferenczy Károly hatását közvetítik. A gyűjteményben olyan meghatározó jelentőségű műalkotások találhatók, mint például Rozgonyi László, Jeges Ernő, Deli Antal, Paizs Goebel Jenő kompozíciói, amelyek ma már nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a szentendrei festészet történetének első évtizedeit megérthessük. S. Nagy János különösen jó barátságot ápolt a Szentendrei Művésztelep két alapítójával, Bánovszky Miklóssal, illetve Onódi Bélával, akinek művészetéről könyvet is írt.
A gyűjtemény említésre méltó jellegzetességei közé tartozik, hogy a régi mesterek művei mellett a szentendrei kortárs művészet szintén képviselve van – többek között – Balogh László, Deim Pál, Aknay János, Lukoviczky Endre, Hajdú László, vagy a nemrég elhunyt Gy. Molnár István néhány alkotásával.
A város kulturális életében egykor aktívan résztvevő, valamint művészeti írásokkal és kiállítás-szervezéssel foglalkozó kutató vegyész S. Nagy János gyűjtői látásmódját és festészetről vallott felfogását közvetíti a több mint száz műalkotást bemutató kiállítás.

Bodonyi Emőke, a kiállítás kurátora

Emlék-képek Szentendréről
Válogatás S. Nagy János
magángyűjteményéből
Február 22. péntek, 17:00
MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.

A vendégeket köszönti:
dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, múzeumigazgató, dr. Dietz
Ferenc polgármester. A kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész. Közreműködik Négyessy Katalin
gordonkaművész
Megtekinthető május 20-ig.