2023. március 22., 12:56

Újabb, lehetetlenül rövid határidejű döntésre kényszeríti a kormány az önkormányzatokat, így Szentendrét is. – Jenei Zoltán Országos Kórház-főigazgató levélben keresett meg az önkormányzatok által működtetett járóbetegellátás átszervezése ügyében. Az iránt érdeklődött, hogy önkormányzatunk át akarja-e adni a feladatot az államnak, illetve hogy részt kívánunk-e venni az esetleges átadás egyeztetési folyamatában – mondta a Szentendre.hu-nak Fülöp Zsolt.

A polgármester arról beszélt, hogy bár ez testületi hatáskör, mégis a polgármestert keresték meg az ügyben, ráadásul alapinformációkat sem közölve. Nem tudni, mi lesz a rendelésekkel, bővül vagy szűkül az ellátások köre. A megkeresés szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott ellátásokat venné át esetlegesen az állam. A szentendrei rendelőintézet azonban többet nyújt a NEAK által finanszírozott szolgáltatásoknál.

– Mi lesz ezekkel a szolgáltatásokkal? Kié lesz az épület, ki fogja üzemeltetni, karbantartani? Ennek az ismeretnek a hiányában hogyan döntsünk? – sorolta a kérdéseket Fülöp Zsolt. Hozzátette, ezért nem döntést kér a mai ülésen a testülettől, hanem felhatalmazást ahhoz, hogy tárgyaljon ezekről a kérdésekről, mert csak a részletek ismeretében lehet majd felelős döntés hozni. A tárgyalásoknál számít a SZEI igazgatójának és orvosigazgatójának komoly segítségére. 

Végül azt is kiemelte, az sem tisztázott, hogyan változik a rendelőintézet és a házirovosok eddig jól működő kapcsolata. Ha az egészségügyből elviszik az ügyeletet, a védőnőket, és most a rendelőintézetet, akkor már csak a háziorvosok maradnak – mintegy szigetként – az önkormányzatoknál. De ők is csak félig-meddig, hiszen az ügyeleti rendszerbe is bevonják őket.