2023. június 9., 10:35

A városrészek közötti kerékpárút kivitelezése a június 7-ei munkaterület-átadással megkezdődött. A kivitelezés június 12-én a Pipacs utcában startol, majd június 14-én Izbégen folytatódik, a Szegély és a Pilisi utcák szilárd burkolatot kapnak. Az izbégi iskola mögötti kerékpáros-gyalogos híd építésének előkészítése június 15-én kezdődik tereprendezéssel, ami elkerülhetetlen fakivágásokkal fog járni. A beruházás többi üteme magában foglalja a Bükkös part mentén a Dunakorzótól a Szentlászlói útig történő nyomvonalat is.

A többlettámogatás megítélésével a beruházás megvalósításának határideje nem változott, 2023. október 31-éig be kell fejezni a közel 7 km-es nyomvonal kivitelezését, ami rendkívül gyors tempót diktál mind a kivitelező Stone Dekor Kft., mind az önkormányzat számára. Ezért június 12-én elkezdődik a munka: a Pipacs, Szegély és a Pilisi utcák szilárd burkolatot kapnak, a munkálatok idejére szakaszos útlezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani.

Június 15-én az Izbégi Általános Iskola mögött, a Bükkös-patakot átszelő kerékpáros-gyalogos híd építésének előkészítéseként megkezdődik a tereprendezés, amelynek során több nagy fát ki kell vágni a patakparton, ezek többsége sérült, beteg, statikailag veszélyes, illetve a területen nem honos fa. A  2019 elején elfogadott kerékpáros nyomvonal úgy lett kialakítva, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni, de a hídszerkezet beemeléséhez és elhelyezéséhez elkerülhetetlen a fakivágás. A kivitelező Stone Dekor Kft. olyan alvállalkozót kért fel a munka elvégzésére, amelynek munkatársai faápolási szakemberek, akik a madárvilág megóvása érdekében a kivágás előtt átvizsgálják az odúkat, áthelyezik a fészkeket. A városvezetés elkötelezett a zöldterületek megóvásában, ezért az Ábrányi Emil programban vállaltaknak megfelelően a kivágott fák helyett a patakparton honos fákkal fogja megújítani a ligeterdőt, amivel a zöldterület minősége is javul.

A beruházás a 2017-ben a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5.3.2-15-2016-00010 sz.) keretében elnyert 244,89 M Ft és a 2023. május 15-én többlettámogatásként megítélt 371 M Ft, valamint a 30 millió forintos önkormányzati önrészből, összesen 645,89 millió forintból valósul meg. A kerékpáros nyomvonal útvonalát a VEKOP-pályázat kötelező elemeként, a 2018-ban elfogadott Kerékpárforgalmi Hálózati Terv alapozta meg. Ennek alapján 2019 elején véglegesítették a terveket. Mivel a támogatás odaítélésében ezt az útvonalat hagyták jóvá, ezért az önkormányzatnak nem áll módjában ezen változtatni.

A kivitelezési munkák okozta kellemetlenségek miatt előre is köszönjük megértésüket, türelmüket.

(Borítóképünkön a Pipacs utca felső szakasza látható.)