2024. május 31., 15:49

A Duna korzó mobilgáton kívüli területét az emelkedő víz hatásának ellenálló, illetve elmozdítható térelemekkel, például magaságyásokkal szépítené az önkormányzat. Az így kialakuló közvetlen Duna parti közösségi tér emelheti a Duna korzó vonzerejét.

Az önkormányzat saját forrásból és pályázati támogatás felhasználásával korszerűsíteni, szépítené szeretné a Duna korzó mobil gáton kívüli részét. Ennek első lépéseként elkészíttette az ezzel kapcsolatos látványterveket.

A Puhl és Dajka Építész Iroda által készített tervek készítése során kifejezetten figyeltek arra, hogy a partoldali rézsű lépcsős kialakítása tájépítészeti elemekkel gazdagodjon. A partoldali fejlesztés során olyan eszközöket alkalmaznak, amelyek vagy képesek ellenállni az adott esetben emelkedő víz hatásának, vagy pedig elmozdíthatók, és a védmű, a mobil gát mögé menekíthetők. Az utóbbiak közül ilyenek lehetnek az olyan magaságyások, amelyek kiemelhetők a helyükről, és átemelhetők a védett területre, majd az ár levonulása után ismét visszahelyezhetők eredeti helyükre.

A fejlesztés célja, hogy a rézsű közösségi térré alakításával közvetlen Duna parti kapcsolat valósuljon meg. A jelentős összegű fejlesztésre saját erő mellett nagyobb pályázati támogatásra is szükség lesz majd.