2011. augusztus 11., 20:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 13 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Első séta a megújult SZEI-ben

Augusztus elején a szentendrei egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, asszisztensek először járhatták végig a szentendrei szakorvosi rendelőintézetet felújított régi és az újonnan felépült épületszárnyát. Az épületben jelenleg is folyik a műszaki átadás, hamarosan indul a visszaköltözés, azaz szeptember elején birtokba vehetik a szentendreiek és kistérség lakói a megújult rendelőintézetet.

A Szentendre 1000év+ program keretében történő beruházás egészen új perspektívákat kínál, új fejezetet nyitott a városi egészségügyi ellátás nagykönyvében. Az épület kibővült, a beteg fogadási, várakoztatási és ellátási struktúrák újragondolásával külsőleg és belsőleg egyaránt lenyűgözően magas színvonalat teremt a városi egészségügyi ellátásban. A bejárás során az ember érzése az volt, mintha belecsöppent volna korunk valamelyik ma ismert és kedvelt kórházsorozatába (Dr. House, Vészhelyzet, stb.). Persze itt elsősorban nem az intrikus és drámai jelenetekkel vonható a párhuzam, hanem az épület külsejével, stílusával, vélt és remélt hatékonyságával.

Kész a SZEI
Elkészült a SZEI épülete

 A képre kattintva megtekinthetők az elkészült épület fotói!

Képzelt betegünk segítségével kísérjük végig a szakellátás menetét az új SZEI-ben:

A mélygarázs megléte miatt felszabaduló fenti parkolóhelyek valamelyikében kényelmes és biztonságos körülmények közt leparkol a beteg a rendelőnél. Az intézménybe belépve tágas, jól felszerelt szakellátó központban találjuk magunk ahol két szinten, kibővült kínálattal biztosítják a beteg precíz, pontos ellátását. Az információs pulthoz fáradva sorszámot kapunk, mely egy számítógépes rendszeren keresztül azonnal továbbítja az adatokat ahhoz a részleghez, ahová menni szeretnénk. A sorrend gépi beosztással működik, a számítógép által vezérelt mágneszáras ajtók, az új kijelzők a precíz pontos lebonyolítást segítik, valamint az esetleges vitás kérdések (‘én voltam itt előbb’) kiküszöbölésére szolgálnak. Cél a szakellátás menetének töretlen, gyors, hatékony mivolta. Ha valaki több orvost keres fel akkor sem kerül ismét a sor végére. A kezelés befejeztével a rendszer rögzít minden információt, melyhez a beteg – a tervek szerint – elektronikus formában is hozzájuthat. A további kezelést igénylő betegnél ugyanezen rendszer a diagnózist, valamint minden egyéb információt automatikusan rögzít és küld a fogadó intézménybe, kórházba.

Az egyszerűsített, gyors ügymenet és betegellátás érdekében a SZEI otthont ad majd minden szakorvosi rendelésnek városszerte. A kisebb, egynapos ellátást, megfigyelést igénylő műtétek lebonyolítására, valamint a sürgősségi esetek ellátására minden igényt kielégítő magas színvonalú, jól felszerelt nappali kórház is létesül az épület nyugati szárnyában. Az ehhez kapcsolt műtő szintén minden ma elvárt szabványnak megfelelő, kimagasló minőséget tükröző ellátásra szolgál, felszereltségében, kialakításában a fejlett nyugati szakellátással azonos. Ezenkívül újabb előrelépésként említhetjük, hogy a fenntartási költségek csökkentése érdekében napkollektorok, valamint az esővíz újrahasznosítására alkalmas víztartály került elhelyezésre.

A beruházás lezárása, azaz a belső megújulás

A rendelő épületének felújítása és bővítése csak a teljes beruházás egyik részét képezte. A modern külső mellé modern belső kell társuljon, ezért új orvosi eszközök, bútorok és informatikai rendszer is beszerzésre kerül, így válhat valóra a „képzelt beteg” fent vázolt története. A júniusban kiírt első közbeszerzési eljárást (mely biztosította volna a szeptemberi teljesen új műszerekkel és bútorokkal való nyitást) az egyik részt vevő cég megtámadta, mivel a kiírás szerint nem nyerhetett a pályázaton az egyetlen röntgen készülékre szóló ajánlatával, ugyanis az eszközbeszerzés kollektíven került kiírásra annak idején, a logisztikai problémák megelőzése és a finanszírozás megkönnyítése érdekében. A közbeszerzési döntőbizottság panaszának helyt adott, így most augusztus 11-én került kiírásra a második eljárás külön-külön orvosi eszközökre, bútorra és informatikai rendszerre megfelelve ezzel a döntőbizottság elvárásainak. A közbeszerzési eljárás eredményessége esetén a végső szállítási határidő 2011. december 5-e, tehát év végére minden szempontból magasabb színvonalú lesz az orvosi ellátás Szentendrén.