2020. május 21., 17:11

2020. április 5-én, életének 81. évében hosszú betegség után elhunyt G. Sin Edit tanár, könyvtáros, helytörténész, a Ferenczy Múzeum, a Városi Tanács, és a Pest Megyei Könyvtár egykori munkatársa.

G. Sin Edit fő kutatási területe Pest megye és Szentendre története volt. Megszámlálhatatlan publikációban foglalkozott a város helytörténetével, politikai, irodalmi és művészeti életével. Tényszerű, informatív írásai rendszeresen megjelentek a helyi lapokban, eleinte a Szentendrei Műsorban, majd a Szentendre és Vidékében és az Új Szentendrei Hírlapban.

G. Sin Edit rendkívül aktív kutató volt, számos cikket és tanulmányt írt. Közülük néhány: Szentendre 30 éve, 1945–1975; Szentendre a XIX–XX. század fordulóján; Írók, költők Szentendrén (Pethő Németh Erikával); Egy évszázad krónikája, Szentendre 1900–1999; Szentendre az 1918–19-es forradalmak idején. Saját írásain kívül még számos könyvben szerepel a neve. Nemcsak szerzőként, de szerkesztőként is sokszor közreműködött például a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (Ferenczy Múzeumi Centrum) különböző kiadványaiban, így a közel negyven éve megjelenő Studia Comitatensia című folyóiratban. Írásai napjainkban is elevenen hatnak. Mozaikok Szentendre múltjából című brilliáns cikksorozata alapján indította el a Pest Megyei Könyvtár 2013-ban helytörténeti blogját, a Pemetét.

Életének utolsó éveiben – már betegséggel küzdve – újragondolta és megírta Szentendre összefoglaló történetét a kezdetektől 1989-(2000)-ig. E munkáját főleg a fiataloknak szánta, de bárki haszonnal forgathatja, aki kíváncsi a város múltjára. (Megjelenése nyomtatott könyvként egyelőre várat magára, de a kézirat elérhető a Pest Megyei Könyvtárban.)

Forrás: Rappai Zsuzsa
(Megjelent: Szentendre és Vidéke, 2020. május 6.)

Koronavírus tájékoztató