2015. október 14., 20:58

eleven örökség18 iskola 8 fős diákcsapatokkal 8 állomáson mérte össze tudását az Eleven Örökség helytörténeti vetélkedő első fordulóján, 2015. október 9-én.

A most ősszel indított és hat fordulósra tervezett helytörténeti vetélkedősorozat előzményeként, 2009-ben rendezett Városi Millenniumi Vetélkedőt az önkormányzat a helyi diákok számára. A jól sikerült verseny nyomán javasolta Petricskó Zoltán alpolgármester a folytatást, hogy Szentendre fiataljai ne csak olvasmányaikból, az iskolapadban ülve, hanem a helyszínen, játékos, interaktív feladatokon keresztül ismerjék meg városukat. A vetélkedő tematikájának kidolgozását Szondy Andreára bízták, akinek többek között a P’Art Mozi elindítását is köszönhetjük. A program kiválóan debütált, a legapróbb részletekig átgondolt és jól tervezett volt, a gyakorlatba átültetve is bizonyított.

Az első forduló startjánál Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester köszöntötte a csapatokat és a szervezőket, megosztva néhány személyes emlékét, amikor Ferences diákként fedezte fel Szentendre emblematikus helyszíneit. A város általános iskoláinak 7. és 8. osztályos tanulóiból álló csapatait Szondy Andrea a Pest Megyei Könyvtárból indította a tematikus állomásokra, ahol a témavezetők –múzeumpedagógusok, pedagógusok – várták a feladatokkal őket.

Az első forduló tematikájában városismereti séta szerepelt 8 helyszínnel. A Fő téri helytörténeti kiállításban Krizbai Éva, a Szerb Egyházi Múzeumban Vas Éva és Szeleczki Frida, a városi Vendégháznál, a Fő tér 12. szám alatt Móricz János, a Rab Ráby téren, illetve a Gőzhajó Kávézó és Galériában Szarvas Rita, a Lázár cár téren, illetve a Boromisza Tibor Emlékházban Sz. Tóth Judit, a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában Szondy Andrea, az Evangélikus Templomnál, illetve a Tourinform irodában Polgár Zsuzsanna, a Péter-Pál templomnál Pálinkás Szilvia várta a csapatokat. A különböző nehézségi fokú kérdéseket Móricz János, a könyvtár helytörténeti részlegének vezetője állította össze. Az állomásokon mindössze 20 perc állt a csapatok rendelkezésére a feladatok megoldására, de a pörgős délelőtt mégsem fárasztotta ki őket. A diákok értékelése szerint a Fő téri helytörténeti kiállítás állomáspontján feltett kérdések voltak a legnehezebbek. Közülük az egyik talányos feladvány például így szólt: „Mennyibe került 1213-ban egy ló?” Az első pillantásra meghökkentő feladat megoldására a figyelmes diákok a kiállításban rábukkanhattak. A feladatok között térképrajzolás, tájékozódás, kvízkérdések egyaránt szerepeltek. Az interaktív feladatok sokkal közelebb hozták a gyerekeket a város megismeréséhez. A témavezetők ajánlása szerint az iskolák pedagógusainak érdemes egy óra keretében újra visszatérni a kérdésekhez, hogy rögzüljenek a jó válaszok.

A hatfordulós verseny végén összesített eredmény alapján az első helyezett iskola nyeri el a város és a szponzorok által felajánlott jelentős díjakat, melyeket a Városházán rendezett gálán vehetnek majd át. Az egyes fordulók győztesei is jutalmat kapnak. A következő fordulók is izgalmas témákat tartogatnak: legközelebb, november közepén Szentendre képzőművészeti hagyományai kerülnek fókuszba, de lesz „közigazgatási” forduló is, ahol fontos és hasznos információkat kapnak a diákok arról, hogyan működik a város. A vetélkedősorozat során megismerik Szentendre sokszínű nemzetiségeit, szőlőtermesztési hagyományait és építészeti örökségét egyaránt.

Az első fordulóban a csapatok fej-fej mellett haladva, mindössze egy vagy félpontos különbséggel végeztek. Az első helyezett most a Szent András Iskola lett, mögöttük a Barcsay és a Református iskola csapata állt a képzeletbeli dobogóra.

A profi munkát végzett szakmai vezetők mellett a programsorozatot az önkormányzat dolgozói segítették: Soltész Emese és Kozma Krisztina, és itt kell megemlíteni a vetélkedőhöz tervezett logo alkotóját is, Sántha Andrást (Ecoart Kft.), akinek ötletes munkája a kitűzőkön kívül a témavezetők „egyenruháján” és a csapatok színes pólóján is visszaköszön. Jó volt látni, hogy amint felöltötték iskolájuk színét, máris elkapta a csapatszellem, a versenyláz a szentendrei diákokat, és nagy örömmel indultak városuk kincseinek felfedezésére.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
pén 08

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 08

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.