2015. április 30., 11:48
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

20150428_180943Április 28-án a V8 konferenciatermében folytatódott a városrészenkénti konzultációsorozat, ahol Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Horváth Győző képviselő várta a 4. körzet lakóit.

Körzeten belüli problémák

A polgármesteri tájékoztató után a lakók mondták el kéréseiket. Szerintük szükség lenne a lakótelepen a parkolóhelyek bővítésére, és határozott fellépést kértek a graffitisek ellen. A polgármester szerint a falfirkákkal az a probléma, hogy nehéz tetten érni az elkövetőt, de elmondta, hogy az HÉV-állomás melletti aluljáró felújításánál graffiti-biztos, vagyis lemosható burkolatot terveznek.

A lakók javasolták, hogy a város állítson Széchenyi István-szobrot a Széchenyi térre. A polgármester jónak tartotta az ötletet, és megígérte, hogy a kérést továbbítja a Szobor Bizottságnak.

A Bükkös-patakkal kapcsolatban felmerült gondok: a kotrással tönkreteszik az élővilágát, egyes szakaszokon pedig a víz színe tejfehér volt. Utóbbira Hernádi Krisztina környezetvédő válaszolt. Szerinte áradásos időben, égervirágzás esetén ez természetes jelenség lehet, s hozzátette, hogy ő jobban aggódik a Mókus-hídnál érzett szennyvíz-szag miatt. A lakók panaszkodtak a biciklisekre, akik a Bükkös-parti sétányon szinte lesodorják a gyalogosokat.

A lakók kérték még az ebtartás szabályainak betartatását is, és javasolták a Pomázi út mellett lévő zöld terület kutyasétáltatónak való kijelölését.

Panaszkodtak a Hamvas Béla úton a reggeli órákra jellemző hatalmas forgalom miatt, javaslatként felmerült az utca egyirányúsítása is.

A buszközlekedéssel kapcsolatos gondok: szombat délelőtt is szükség lenne egy járatra a piac miatt, az iskolai járatra pedig a szünidőben is szükség lenne. A buszpályaudvar nincs kivilágítva, a tájékoztató tábla nem olvasható.

Az önkormányzat segítségét kérték a Barcsay iskolánál közösségi összefogással kialakított füves pálya befejezéséhez: szükség lenne még labdafogó hálóra, illetve szakember segítségére a parkosítás befejezéséhez.

Körzeten kívüli problémák

Sok kérdés hangzott el a város más részeit érintően is. A lakók javasolták, hogy a Dunakorzón állandóan járőrözzenek a közterület-felügyelők. Kérték, hogy a helyiek ingyen parkolhassanak a három kiemelt övezetben is, illetve szerintük hosszú a parkolási idő, amit fizetni kell. Szóvá tették, hogy a város határterületein több helyen, pl. a Budakalászi úton rengeteg a szemét.

A polgármester elmondta, hogy a Dunakorzón a közterület-felügyelők csak hétvégén tudnak folyamatosan járőrözni, hétköznap ez létszámhiány miatt nem megoldható. Ingyenes parkoló kialakítását a Fehérház előtt, a Dunakorzó 18. számnál terveznek a helyiek számára. A parkolási idő csökkentésével egyetértett, de idén erre még biztosan nem kerül sor. A Spar mögötti parkolóval kapcsolatosan elmondta, hogy a terület fejlesztésére valószínűleg a jövő évi költségvetésben különítenek el forrást.

A városszerkezeti tervvel kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy ennek elkészülésére 2018 a kötelező határidő, de valószínűleg már korábban, 2016 közepére elkészül a településfejlesztési koncepció és ennek alapján készülő integrált településfejlesztési stratégia, amit majd véleményezésre bocsájtanak a lakosoknak.