2016. november 29., 16:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az EMET támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! pályázatban 2 060 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt célja, hogy erősítse az itthoni és határon túli magyar fiatalok közötti barátságot, bővítse a diákok kulturális ismereteit.

hatrtalanul-logo

Partneriskolánk a Vajdaságban, Óbecse városában található Közgazdasági Kereskedelmi Középiskola. Régi barátság köti össze iskoláinkat, hiszen már harmadik alkalommal találkoztunk a Határtalanul! program keretében. Ebben az évben „Közös Nemzeti Kincseink” címmel rendeztük meg a programokat, és az októberi nemzeti megemlékezéseinkhez kapcsolódtak az utazások. Iskolánk 24 diákja és három pedagógusa október 6-án, az Aradi Vértanúk Napján látogatták meg a határon túli emlékhelyeket. Koszorút helyeztünk el a Thán Károly szobornál Óbecsén, valamint Szabadkán. Örömmel adtuk át ajándékainkat az óbecsei Lurkó Ház rászoruló kis lakóinak.

Október 23-án, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján 24 óbecsei fiatal és három pedagógus kolléga érkezett Magyarországra. A háromnapos program keretén belül részt vettek az iskolai ünnepségen, és emlékező ifjúságként végigjárták városunk, Szentendre 56-os forradalmi street-art kultúrpontjait, és mécsest gyújtottak a névtelen hősök emlékére. Vendégeink megtekintették Szentendre és a Skanzen nevezetességeit, kirándultak a Dunakanyarba és Budapestre.

Az együtt töltött rövid idő tartalmasan telt, ismét barátságok kötődtek. A projekt legnagyobb hozadéka, hogy nyelvi akadályok nélkül sok fiatalnak tudjuk megmutatni a határon túli és itthoni nemzeti értékeinket. A következő programban 2017. március 15-én fogadjuk erdélyi barátainkat: a Székelyudvarhelyen működő Kós Károly Szakközépiskola tanulóit és tanárait.

obecse9

img_1458