2014. június 30., 10:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Erdész Galériában (Bercsényi u. 4.) július 9-én, szerdán 21 órakor nyílik kiállítás Egon Schiele grafikáiból. A kiállítás augusztus 10-ig tekinthető meg.

EGON SCHIELE (1890 – 1918) Ausztriában született és alkotott 28 éves koráig és a korai 20. század figuratív festészetének egyik legkiválóbb alakja.

A kiállításon bemutatásra kerülő mappát Lányi Richárd magyar származású kiadó készítette 1917-ben Bécsben, aki azzal a kéréssel kereste fel az ünnepelt művészt, hogy mind saját mind pedig Schiele barátai által birtokolt művekből fekete – fehér litográfiai mappa készülhessen és Schiele által “istenített” vonalas ábrázolásra koncentrálhasson a befogadó.

Az elkészült litografált művészeti mappa mindegyike hamar gazdára talált, a mappák mindegyike Schiele egyetértésével készült, számozott és a tartalomjegyzéknél szignált. Galériánkban kiállítandó mappa a 37. számú a sorozatból.

Schiele-t főként a mimikában és gesztusokban megnyilvánuló kifejezések érdekelték. Expresszív alakjai pátoszt árulnak el, méghozzá a szó eredeti értelmében: olyan el-szenvedés a sajátjuk, amely nem kommunikatív képletekben nyilvánul meg, hanem konvulziókban (görcsös vonaglások) és erupciókban (heves indulatkitörések), fintorokban és grimaszokban. Igaz ugyan, hogy Schiele elfordul a bécsi szecesszió emberábrázolásának fásultságától és stiláris monotóniájától, ugyanakkor az ember az ő művészetében sem válik szabaddá, hanem tehetetlen bábuvá minősül át az indulatok kiszámíthatatlan erőjátékában.

A kiállítás július 9-én nyílik, este 9 órakor, és augusztus 10-ig tekinthető meg. A belépés a kiállítás teljes időtartama alatt ingyenes.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 óra között Szentendrén az Erdész Galériában a Bercsényi utca 4. szám alatt.

Erdész László

Erdész Galéria & Design

Szentendre, Bercsényi u. 4

Tel: +36 30 9417 896

E-mail: art@galleryerdesz.hu

Web: www.galleryerdesz.hu