2022. április 6., 12:33
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Minden évben április 7-én ünnepeljük az egészség világnapját. 1948-ban ezen a napon kezdte meg működését az ENSZ intézményeként az Egészségügyi Világszervezet (WHO – World Health Organization). 

A 2022-es egészség világnapjának témája a bolygónk egészsége és az emberek, állatok, növények – minden élőlény – egészsége közötti kapcsolatra összpontosít. Összhangban a One Health megközelítéssel, amely az állatok, az emberek és a környezet egészségének kölcsönös függőségét hangsúlyozza. A WHO/Európa idei kampánya olyan üzeneteket és tevékenységeket népszerűsít, amelyek bemutatják, hogy az egyéni döntések és társadalmi magatartások hogyan hatnak környezetünkre.

A világjárvány, a szennyezett bolygó és a növekvő betegségek, például a rák, az asztma és a szívbetegségek közepette a WHO a 2022-es egészség világnapján az emberek és a bolygó egészségének megőrzésére és a társadalmak létrehozására irányuló mozgalom előmozdításához szükséges sürgős intézkedésekre összpontosítja a globális figyelmet.

Egészségünk és bolygónk egészsége elválaszthatatlanul összefügg, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy egészséges bolygón egészséges társadalmak létrehozására kell összpontosítani.

Míg az emberek fenntarthatatlan viselkedési mintákkal járulnak hozzá a környezet romlásához, mi is részesei lehetünk és kell is lennünk a megoldásban, amikor az emberiség előtt álló legnagyobb egészségügyi fenyegetés – a klímaválság – kezeléséről van szó.

A WHO/Európa mindenkit arra szólít fel, hogy képzelje el újra azt a világot, ahol tiszta levegő, víz és élelmiszer mindenki számára elérhető, ahol a gazdaságok a bolygó és az emberi egészségre és jólétre összpontosítanak, és ahol egészséges, emberközpontú városok, falvak és közösségek hoznak létre. feltételek ahhoz, hogy az emberek jobb életet élhessenek.

A szentendrei Egészséges Városért Közalapítvány elérhetősége: Szentendre, Városház tér 1., telefon: 06/20 9536 901, www.egeszsegesvaros.hu

Borítókép, plakát és szöveg: WHO