2019. április 1., 10:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hamarosan már nemcsak a Balatonon, hanem a Dunán is segíti mentőhajó a bajba jutott embereket.  A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sürgősségi mentőhajója a tervek szerint május végén áll szolgálatba a Szentendrei-sziget és a Csepel-sziget között.

A legmodernebb technikával felszerelt járművet 2019. március 28-án bocsátották vízre a Marina-parti kikötőben. A lengyel gyártmányú mentőhajón háromdimenziós szonár, speciális hőkamera, radar, ledes reflektor is van az éjszaki mentéshez. A speciális jármű akár 80 kilométer/órás sebességre is képes.

A Duna fővárosi szakaszán jelentős a vízi turizmus, menetrend szerint járó hajók közlekednek, a szállodahajókon pedig évente több tízezer, főleg idős turista érkezik a fővárosba, s adott esetben nagyon fontos számukra, hogy az orvosi segítség időben érkezzen.

A vízen történő sürgősségi betegellátásra szakosodott hajót áprilisban az Országos Mentőszolgálattal közösen szerelik fel életmentő és egészségügyi műszerekkel, és május végén állítják szolgálatba. Kezdetben csak nappal, a turisztikai főidényben pedig már nyújtott műszakban üzemel majd a Szentendrei-sziget déli csúcsától a Csepel-sziget északi csúcsáig a mentőhajó. A tervek szerint az útvonalát a későbbiekben kiterjesztik a Szentendrei-sziget környékére is.