2024. június 6., 17:11

FRISSÍTÉS, 06.07.
A tegnapi előrejelzéshez képest Nagymarosnál a tetőzés 11 cm-rel alacsonyabb lesz, 495 cm-es vízállással. Ez Szentendrén maximum 528-532 cm vízállást jelent, a decemberi árhullámhoz képest 55-60 cm-rel alacsonyabb. Június 13-án már 425 cm körüli vízállásra számítanak, a hibatartomány +/- 25 cm-t mutat, ami előrevetíti egy következő vízállás-emelkedés lehetőségét is.
Jelentős változás nincs az árhullám vízszintjének előrejelzésében, a tetőzést Nagymarosnál egy nappal későbbre, június 8-ára várják 506 cm-es vízállással (510 cm felső hibahatárral). Ez a tetőzés Szentendrén maximum 550-570 cm lesz, a decemberihez képest 20–35 cm-rel alacsonyabb. A június 5-ei derecskei lakossági fórumon felvetett kérésekben az önkormányzat intézkedik. A városi szolgáltató és a rendészet is segíti a védekezést.

Szentendrén jelenleg a vízállás 490 cm, tegnaphoz képest 45 cm-t emelkedett, de az emelkedés mértéke lassuló. Az apadás június 11-től várható, amikortól már ismét 400 cm körüli vízállást mutat az előrejelzés, de ez a vízszint a Nagybajcsi várható vízállás alapján feltehetően rövid időn belül nem fog tovább csökkeni.

Június 5-én újabb homokszállítmány érkezett a Papszigeti út és a Dunakanyar sétány kereszteződésébe, homokzsákok a Városi Szolgáltató NZrt.-nél és a Rendészeti Igazgatóságnál igényelhetők. A VSZ NZrt. munkatársai hétvégén ügyeletet tartanak.

Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatójának tájékoztatása szerint ilyen vízállásnál, illetve tetőzésnél nem kell az áramszolgáltatás szüneteltetésére számítani. Az ELMŰ árhullám esetén alkalmazandó szentendrei intézkedési tervét mindenesetre Jámbor Ferenc bekéri a szolgáltatótól és amint megkapja, a Rendészet erről is tájékoztatni fogja az érintett ingatlantulajdonosokat.

A lakossági fórumon elhangzott, hogy a régóta Derecskén lakók működtetnek egy zártkörű facebook csoportot, ahol segíteni tudnak az elmúlt évekeben ideköltözőknek, az árhullámok elleni védekezéssel kapcsolatos kérdésekben is. Az önkormányzat a saját online csatornái mellett ebben a csoportban is tartja a kapcsolatot az érintett ingatlantulajdonosokkal, de szórólapon is rendszeresen tájékoztatja őket.

Városi Szolgáltató
Szentendre Szabadkai utca 9.
Kérjük, hogy a homokzsák-igényét, átvétel időpontját telefonon, emailben egyeztesse: +36-26/300-407, vsz.ugyfelszolgalat@szentendre.hu

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság
Szentendre Paprikabíró utca 21.
Ügyeleti telefon: +36 20 290 0190
E-mail: szeri@szentendre.hu

(Fotó: Bellai László / Szentendre.hu)