2024. május 10., 17:30

Május 7-én az ivóvíz erős klórszaga miatt több lakossági bejelentés érkezett Pismány környékéről, ezért a városvezetés azonnali tájékoztatást kért a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-től. Mivel még másnap is hasonló panaszok érkeztek, ezért Fülöp Zsolt polgármester május 9-én újra tájékoztatást kért a DMRV-től, amire nagyjából ugyanazt a választ kapta, mint előző nap. 

A városvezetés megkeresésére május 8-án arról tájékoztatta a DMRV Fülöp Zsolt polgármestert, hogy a Pismány városrészből érkezett panaszok miatt ellenőrizték a fertőtlenítő egységek működését, és a bejelentési címek környezetében a tűzcsapokon azonnali öblítést kezdtek. A problémát egy fertőtlenítő egység üzemzavara okozta, amelyet megjavítottak. Arról azonban nem tett említést a levél, hogy ilyen esetekben miért nincs előzetes lakossági tájékoztatás, továbbá az „átöblítést” követően normális-e, ha még két-három napig érezhető a fertőtlenítő szúrós szaga. Ahogy arról sem volt szó, hogy az átmosás, a rendszer túltöltése miatt a tűzcsapoknál várhatóan még 9-én is tapasztalható lesz túlfolyás, ahogy erről a pismányi lakosok beszámoltak.

A május 8-ai levélben azt is megemlítették, hogy a Mészáros és Mészáros Zrt. a Dunakanyar sétányon az ivóvízhálózat élőre kötését végezte a szolgáltató szakfelügyelete mellett – hangsúlyozva, hogy az új vezetékszakasz üzemeltetésre alkalmas állapotát az akkreditált laboratóriumi vizsgálat igazolta.

A polgármester május 9-i levelére a DMRV facebook oldalán közzétett tájékoztatóval válaszoltak. Ebben hangsúlyozzák, hogy „a DMRV által szolgáltatott ivóvíz mindvégig valamennyi paramétere alapján megfelelt és jelenleg is megfelel az ivóvíz minőségi követelményeiről szóló 5/2023 (1.12) kormányrendeletben foglaltaknak”. Közben arról is kapott információt az önkormányzat, hogy az egyik érintett lakónál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is vizsgálatokat végzett és a megengedett klórtartalomnál jelentősen nagyobb értéket mérték. Ezzel összefüggésben várjuk a NÉBIH vizsgálatról a hivatalos tájékoztatást.

Több, mint sajnálatos az a tény, hogy a közműszolgáltató csak lakossági bejelentésre vette észre a fertőtlenítő egység meghibásodását, az pedig elfogadhatatlan, hogy ilyen esetekben nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy a víz fogyasztásra, tisztálkodásra, vagy éppen csecsemőkorú gyermek fürdetésére alkalmas, vagy sem.

Amint hiteles forrásból lesz további információnk, azonnal közzétesszük az önkormányzat honlapján, közösségi oldalán és a városi mobilapplikáción.

(Borítóképünk illusztráció, a kép forrása: Egészségtér.hu)