2016. április 6., 12:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Liza, a rókatündér tarolt a magyar Oscaron!

251 magyar film versengett a MOM-ban zajló Filmhéten a Magyar Filmakadémia első ízben kiadott díjaiért. Március 6-án a Nemzeti Színházban volt a díjátadó ünnepség, ahol 18 kategóriában hirdettek győzteseket az Oscar-díj átadóhoz hasonló módon.

A Liza, a rókatündér kapta a legtöbb jelölést és a legtöbb díjat is, de leginkább a legjobb nagyjátékfilm díját tudhatta magáénak (rendező: Ujj Mészáros Károly, producer: Major István).
A szakmai díjaknál a Liza, a rókatündér tarolt, négy díjat is nyertek (legjobb vágás, smink, díszlet, zene). A legjobb operatőr díjazottja a Félvilág című filmen dolgozó Nagy András volt, és a legjobb forgatókönyvíró is a Félvilág írója, Köbli Norbert lett. A legjobb rendező viszont Ujj Mészáros Károly, a Liza a rókatündér készítője lett. A legjobb tévéfilm díját a Félvilág nyerte (rendező: Szász Attila)
A színészi díjaknál nagyobb volt a szórás: kapott díjat az Utóélet (legjobb női mellékszereplő, Csákányi Eszter), a Félvilág (Kulka János, legjobb férfi mellékszereplő), a Veszettek (legjobb férfi főszereplő: ifj. Vidnyánszky Attila), és a Liza, a rókatündér (Balsai Móni, legjobb női főszereplő).
A legjobb ismeretterjesztő film a Vad Kunság (Mosonyi Szabolcs) lett, a legjobb animációs film a Kojot és a szikla (Gauder Áron), a legjobb kisfilm a Betonzaj (Kovács István), a legjobb dokumentumfilm a Drifter (Hörcher Gábor).
Bár a Saul fia saját kérésére versenyen kívül szerepelt a Filmhéten, de a szervezők nem hagyták elismerés nélkül az Oscar-díjas filmet: egy különdíjat kapott Nemes Jeles László, de az egész stáb a színpadra ment, hogy átvegye az elismerést.
A főbb kategóriákban díjat nyert filmeket áprilisban a P’Art Mozi ismét műsorára tűzi.