2021. április 14., 08:56

Egyre több gyermekorvos figyelmeztet arra, hogy a harmadik hullámban terjedő vírus a gyerekeket is súlyosan érintheti. Sajnos a gyerekekre vonatkozó fertőzési, megbetegedési adatok nem publikusak, de a gyermekosztályok, kórházak orvosai arról számolnak be, hogy a korábbiakhoz képest jóval több gyerek szorul kórházi ápolásra a fertőzés miatt. Közeleg az óvodanyitás időpontja, ebből az alkalomból beszélgettünk Hajnal Szilviával, a Szentendre Városi Óvodák intézményvezetőjével.

Sajnos nem mondhatjuk el, hogy az intézmény munkatársai megszerezték a megfelelő védettséget, mert április elején kaptuk meg az első oltást kilencvennégyen. Tizenöt kollégát pedig nem oltottak be, mert a közelmúltban estek át a fertőzésen – mondván, hogy bennük van elegendő ellenanyag, remélem így van – kezdte a beszélgetést az intézményvezető.

A legnagyobb baj az, hogy a gyermekeket nem szűrik. Egy kis nátha – gondolják sokan –, pedig most aztán igazán nem kellene a felsőlégúti tüneteket ilyen könnyedén venni, mert az enyhe COVID tünetei nagyon hasonlóak az ún. „náthához”.

A szülők nem veszik komolyan a jelenlegi járványhelyzetet?

– Ezt így nem mondanám, a szülők többsége aggódik. Többen, orvosszülő is már jelezte, hogy addig nem fogja óvodába hozni a gyerekét, amíg a járvány nem csillapul, és amíg a pedagógusok nem lesznek teljesen védettek. Ezért is kérik a felmentést gyermekük, gyermekeik számára. A veszélyhelyzet fennállása alatt én, mint intézményvezető adhatok felmentést az óvodába járás alól egy hónapra. Vannak azért olyan családok, akik rákényszerülnek arra, hogy kisebb-nagyobb megfázással behozzák a gyereket, pedig szívesen ápolnák otthon őket, de féltik a munkájukat. Tény azonban, hogy sokan nem veszik komolyan a járványt, és azt hiszik, ez olyan, mint egy influenza. Az ragadt meg bennük, hogy a gyerekre ez nem veszélyes, márpedig a jelenlegi vírusmutáns igenis veszélyes rájuk is, ahogy a gyermekorvosok is figyelmeztetnek. Ezért hangsúlyozottan kérek minden szülőt, hogy csak teljesen egészséges gyerekeket hozzanak óvodába. Hosszabb ideig fennálló felsőlégúti tünetek esetén végeztessék el az antigén gyorsteszt vizsgálatot, ha negatív, kérjenek PCR-tesztet is.

Hogyan készültök a nyitásra?

– Kicsit szorongva, a kollégák, akik a második hullámban átestek a betegségen, nagyon megszenvedték… Kár, hogy csak ilyen későn kezdődött el a gyermekintézmények dolgozóinak oltása, de a gyerekeket is féltjük, egy óvoda könnyen lehet szuperterjesztő gócpont. Mindenesetre az óvodák ózongenerátoros fertőtlenítése megtörtént, köszönet a Városi Szolgáltató NZrt.-nek. Betartjuk a járványügyi védelmi szabályokat, és bízunk benne, hogy tényleg csillapodni fog a járvány.

Rövidesen elkezdődnek az óvodai beíratások is…

Az óvodai beiratkozások 2021. április 20–23. között lesznek, az idén csak email-ben és telefonon történik a beiratkozás. Nyolc és 12 óra között fogadjuk a telefonokat, dolgozzuk fel a beküldött jelentkezéseket a weboldalunkon látható beosztás szerint. Az oldalról letölthető a jelentkezési lap, és itt minden szükséges információt is megtalálnak. Reméljük, hogy az új óvodások ősszel már egy járvány nélküli helyzetben kezdhetik meg az óvodai életüket.

2021/22-es nevelési év óvodai beiratkozási tájékoztató >>

Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója „Már csecsemők is kerülnek kórházba koronavírus miatt” című interjúban azt javasolja, hogy hívjon orvost, vagy sürgősen vigye ügyeletre a gyermeket, ha az alábbiakat tapasztalja:

„Akinek bármilyen, Covid-19-re utaló tünete van – felsőlégúti panasz, hasmenés, hőemelkedés vagy láz, fejfájás –, annál érdemes elvégeztetni egy antigén-vizsgálatot, ez 15 perc alatt eredményt ad, és ha negatív, akkor egy PCR-tesztet is kérni. Ameddig csak lehet, a gyerekeknek is az otthonukban érdemes gyógyulniuk, a karanténszabályokat betartva… Akinek a tünetei erősödnek, akár magasra szökik a láza, nem tud inni, enni, nehézlégzése, szapora szívverése van, ahhoz orvost vagy mentőt kell hívni, esetleg elvinni a közeli gyermeksürgősségi ellátóhelyre. Újszülötteket, csecsemőket a végbélben mért 38 fokos hőmérséklettel azonnal kórházba kell vinni, és mindenképpen kivizsgáltatni. …”
Az orvosigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a tünetmentesen lezajló fertőzésnek lehetnek súlyos következményei, ilyen a hetekkel később jelentkező sokszervi gyulladás.